
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

State of California 	 Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 280.0180 

To:	 C. F. Hattesen September 30, 1953 

From:	 W. W. Mangels 

Subject: 	 R--- C. C--- C-XXXXX 
XXX --- Street 

 ---, California 

You state that C---, a restaurant, has available for its patrons match booklets which 
advertise the restaurant.  In other words, when persons have finished dining and pay their bill at 
the cashier’s stand the may “grab” a match booklet at the counter without paying any additional 
sum. 

Furthermore, purchasers of cigarettes at the cashier’s desk are always furnished these 
match booklets without paying any additional charge. 

You inquire concerning the application of the tax to these transactions. 

It is our opinion that if a person purchases a meal and merely takes these matches from 
the counter without buying any cigarettes, we should regard C--- as giving the matches away for 
advertising purposes under Ruling 72(a). 

On the other hand, since purchasers of cigarettes are always furnished with match 
booklets, we are of the opinion that match booklets furnished to cigarette purchasers must be 
regarded as sold as a premium article under the last paragraph of Ruling 72. 

The net result is this.  C--- may purchase all of these advertising booklets under resale 
certificates since, we understand, that at the time of purchase he will not know which will be 
resold (as a premium article) and which will be consumed by him (these merely incidentally 
“picked up” by meal consumers not buying cigarettes).   

Thereafter, the gross receipts from match booklets sold with cigarettes will be included in 
the sale price of the cigarettes under the last paragraph of Ruling 72.  On the other hand, C---
will have to report as self-consumed on Line 2 of his return the cost of match boxes “picked up” 
by non-cigarette purchasing customers.   
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