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This is in response to your memorandum dated June 7, 1990 regarding the application of 
use tax to sales to a foreign air carrier which is wholly owned by a foreign government.  In a 
previous memorandum, I concluded that a foreign air carrier which is owned substantially, but not 
wholly, by a foreign government should be treated as any other person for purposes of the 
application of section 6009.1.  You now ask whether this conclusion applies if the carrier is wholly 
owned by a foreign government.  My understanding is that the air carriers about which you inquire 
are corporations, and my opinion is made on this basis.   

A person who purchases tangible personal property from a retailer and uses that property 
in this state is liable for use tax. (Rev. & Tax. Code § 6201, 6202.) “Person” does not include a 
foreign government. (Rev. & Tax. Code § 6005.) Therefore, in a use tax situation, where the 
purchaser is a foreign government no tax applies because no “person” purchased the property for 
use in this state. On the other hand, section 6005 specifically includes corporation in the definition 
of “person” for purposes of sales and use taxes. If this standard analysis applies, even if a 
corporation is wholly owned by a foreign government, that corporation is a person for purposes of 
use tax and should be treated as is any other person for purposes of the application of section 
6009.1.   

Dealing with foreign governments is often a federal concern.  Since a foreign government 
is at least indirectly involved in your question, this might arguably implicate federal law.  
Nevertheless, we are not aware of any federal law that prohibits the imposition of use tax on a 
corporation wholly owned by a foreign government.  We believe that since the purchaser chose to 
do business as a corporation and not as a foreign government, and since a corporation is defined 
as a person, we believe that person is liable for use tax in the same manner as is any other person.   

Since we have concluded that a corporation is a person liable for use tax, if applicable, 
even if wholly owned by a foreign government, you have three additional questions.  You ask 
whether our opinion would be different if the foreign government treats the carrier as a 
“nationalized” corporation.  You provide an example of [---] which, according to your information, 
is an airline whose “holding passed to the [---] government upon nationalization in 19XX and it 
now has a 100% holding.”  From this description, it appears that [---] was an existing private 
corporation which was then taken over by the [---]government.  We are not aware of any distinction 
between a nationalized corporation and any other corporation, and we believe that they should be 
treated in the same manner.   
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Your second question is whether our opinion would be different if the foreign government 
treats the carrier as a “state” corporation.  You provide an example of [---] which, according to 
your information, “was formed as a state corporation in May 19XX when the Ministry [---] took 
over the activities of all airlines ....”  This description again sounds like this carrier was a 
nationalized corporation and was not newly formed by the [---] government.  We do not believe 
there should be a distinction between the application of tax to this corporation and any other 
corporation.  Even if this corporation were newly formed by the [---] government, our opinion 
would probably be the same.  The only way we can imagine in which a foreign government could 
create a corporation that, under the standard analysis discussed above, we would not regard as a 
person for purposes of sales and use tax, would be if that corporation were actually equivalent to 
a department or agency of the government.  An example of this might be if our cabinet departments 
were actually created as corporations, such as defense corporation, transportation corporation, etc.  
If someone wishes to make such an argument, we will have to examine it at that time.   

Your last question relates to a statement in Patricia McKinney's backup memo for 
Annotations 250.0140 and 570.0620.  The statement is that as far as Ms. McKinney knew, there 
was no similar treaty [to that which was discussed in her memorandum] with any other foreign 
nation which grants immunity from use taxes.  You ask whether there are any treaties that would 
have an effect on a transaction otherwise subject to use tax.  We believe it is appropriate to require 
a taxpayer claiming a particular transaction is exempt by virtue of a treaty to carry its burden of 
proving the exemption.  That is, a person claiming an exemption by virtue of a treaty should cite 
the specific treaty and provision therein that supports the claim for exemption.  Otherwise, we may 
conclude that the transaction is not exempt by virtue of a treaty provision.   

If you have further questions, feel free to write again.   
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