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June 22, 1953 

[X] 
 
Attention: [X] 
 Executive Secretary 
 
Gentlemen: 

In your letter of June 9 addressed to Mr. H. A. Dickson, Principal Auditor, you 
inquire whether “Portland Punch” and malt syrup are exempt food products or taxable 
items under Section 6359 of the California Sales and Use Tax Law and the regulation 
relating thereto, Sales and Use Tax Ruling 52 (copy enclosed).   

We have examined the label which you attached relating to “Portland Punch”. 
From what facts we have available, it would appear that “Portland Punch” is essentially a 
sweetened water flavored by fruit juice and therefore taxable under Ruling 52.  In other 
words the base itself does not appear to be an exempt fruit product within the meaning of 
Sales Tax General Bulletin 52-15 (copy enclosed).  Bulletin 52-15 was adopted in an 
effort to clarify the position of the staff with respect to the application of the tax under 
Ruling 52 to bases, powders, and concentrates. If you feel that this base is primarily a 
fruit juice rather than primarily a sweetened water with a small content of fruit juice 
added, we would be pleased to hear from you further concerning the contents of this 
product. 

As to the malt syrup, you state that this product is often sold by retailers as a 
substitute for molasses.  You will observe that under the second paragraph of Section A 
of Ruling 52, food products include bakery products and also syrups for use as an 
ingredient of, or upon, food products as defined in the ruling.  Assuming that the malt 
syrup is sold for one of the purposes mentioned above, it would appear to be in the 
exempt category, and the provisions of the third paragraph of Section A, referring to malt 
and malt extracts as taxable items, would apparently not apply.   

Yours very truly, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

WWM:ja 
cc: San Francisco - Auditing 
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