
 
  
 

 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
  

 
 

 

 

 

 
 
 

 

225.0120 
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

June 24, 1952 

[X] 

Dear Dr. [X]: 

This is in reply to your letter of May 19 from which it appears that you are an oculist, but 
also that you dispense eye glasses to persons who have obtained their prescription for the glasses 
from other oculists, although in some instances you may have performed a portion of the 
ophthalmological examination.   

Section 6018 of the Revenue and Taxation Code provides that a licensed optometrist or 
physician and surgeon is the consumer of the ophthalmic materials used or furnished by him in 
the performance of his professional services in the diagnosis for the aid thereof.  It appears, 
however, that where you fill a prescription prepared by another oculist or optometrist you are 
acting as a dispensing optician and, pursuant to Sales and Use Tax Ruling 20, copy enclosed, you 
are considered the retailer of the glasses and required to hold a seller’s permit and pay sales tax 
on your entire charge for the glasses.  If, however, you actually make a substantial portion of the 
eye examination resulting in the particular prescription filled, it appears that you would be 
properly regarded as the consumer of the materials within the meaning of Ruling 20, the same as 
where the entire examination is made by you.   

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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