
 
 
 

 
 
 
    

 
  
  
 
 
 

 
  
 
 

  
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 220.0060 

Sacramento 
To: San Diego – Tax Administrator October 16, 1957 

From: Headquarters – Sales Tax Counsel (BH) 

Subject: Engaged in Business in this State 

Your letter of September 17 

Your inquire whether an out-of-State retailer is a “retailer engaged in business in this 
State” by virtue of the fact that he has a truck driver making deliveries from his place of business 
across the line into California.   

Under Section 6203 of the Sales and Use Tax Law as amended, a retailer is “engaged in 
business in this State” if he has “… any representative…operating in this State under the 
authority of the retailer or its subsidiary for the purpose of selling, delivering, or the taking of 
orders for any tangible personal property”. 

We must, of course, interpret the statutory working in the light of the decisions of the 
United States Supreme Court, principally the decision in the case of Miller Brothers Co. v. 
Maryland, 347 U.S. 340. The Court held this Delaware furniture retailer to not be required to 
collect Maryland use tax on sales to Maryland customers where the retailer made deliveries inot 
Maryland only occasionally.  The facts stated are not complete, but it can be surmised that the 
retailer’s truck averaged about 20 deliveries or less a year into Maryland. 

In the Miller Brothers case, the driver did not make collections and the retailer never had 
occasion to reposses any of the furniture sold to Maryland customers.   

Due to the uncertainties, we would not at this time wish to press use tax collections 
against a retailer whose sole entrance into California was by a delivery truck, unless such 
deliveries were in substantial numbers.  We suggest that an average of about two trips a week 
should be considered sufficient to require the retailer to collect use tax.   
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Where the driver makes collections some of the time, jurisdiction can probably be 
sustained if deliveries are regularly made into California.  We suggest that when collections are 
made by the driver, an average of one trip every two weeks will require the retailer to collect use 
tax. 

If the retailer is required to collect use tax, the tax must be collected on all sales to 
California customers, even where the customer picks up the goods in Yuma. 

Bill Holden 

BH:tl 


