
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 
 
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 

 
 

 

 

  

 210.0320STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

 

  June 17, 1955 

S---
XXXX --- Street  
P.O. Box XXXX 
--- XX, California - - XXXXX 

Attention: Mr. Wm. S. B--- 

Gentlemen:  Now: SS -- XX XXXXXX 

We acknowledge your letter of May 25 requesting a ruling as to the application of the State 
sales tax to purchases and sales of home appliances used in your model kitchen.   

Upon further consideration of this matter, we have reached the conclusion that, under the 
circumstances, your purchase these appliances for a purpose other than resale, i.e., use in promoting 
the sale of electrical energy.  The sale of these appliances to you is, accordingly, a taxable retail sale.   

While under the law it is permissible for a person engaged in the business of selling tangible 
personal property to use property purchased for resale for demonstration or display without 
incurring tax liability, we believe that the demonstration or display must be in furtherance of the sale 
of the kind of property being demonstrated or displayed and that the person must be in the business 
of selling that kind of property.   

You state that, except for the sale of the appliances to your employees or back to the original 
vendor, you do not otherwise sell any major appliances.  It thus appears that you are using the 
appliances to further the sale of electrical energy, which in our opinion, constitutes a use other than 
demonstration or display, within the meaning of Sections 6094 and 6244 of the Sales and Use Tax 
Law.  You should, accordingly buy these appliances as a consumer, either reimbursing your vendor 
for the sales tax or paying the use tax to the vendor or to the State, as the case may be.   

When you ultimately sell the appliances, the tax applies to your gross receipts, except from 
the sale of the appliances to the original vendor or to some other seller or retailer purchasing them 
for the purpose of resale in the regular course of business.   
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The measure of the tax with respect to sales to employees or other consumers is, of course, 
the amount of the sales price, even though that may be less than the original cost of the 
merchandise. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:ph 

cc: Sacramento – Tax Administrator 


