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April 6, 1994 

Mr. E--- T---
E--- T--- & Associates 
XXXX ---, Suite XXX 
---, CA XXXXX 

Dear Mr. T---: 

This is in reply to your February 7, 1994 letter regarding the application of use tax to the 
cost of computers and computer components withdrawn from inventory solely for the purpose of 
demonstrating their performance level. 

You explained that, once the performance levels, or benchmarks, are established, the 
computers are returned to inventory and held for sale in the regular course of business.  You 
provided the following additional information: 

"1. Industry standard performance measurements are used by all of the major 
computer systems manufacturers to demonstrate that their products 
perform at competitive levels.  The only purpose of a benchmark is to 
provide a common yardstick with which to compare performances. 
Benchmarks provide a mechanism for customers to compare products on a 
consistent basis and reduces the need for the manufacturer to perform 
demonstrations at customer sites.  The ability of a manufacturer to furnish 
performance numbers is critical to the success of their field sales force. 
Comparative performance ratings furnish empirical data that can provide 
the sales force a competitive advantage. 

"2. Benchmarks are developed by councils such as the Standard Performance 
Evaluation Corporation (SPEC) and the Transaction Processing 
Performance Council (TPC).  There are multiple ways a computer 
manufacturer can demonstrate performance.  The most commonly used 
methods are the Industry Standard Performance Demonstration, 



	 

	 

	 

 

	 

	 

Mr. E--- T--- -2- April 6, 1994 
210.0041 

Customized Industry Standard Performance Demonstration, and Custom 
Customer Performance Demonstration. 

2.1 Industry Standard Performance Demonstration.  Typically, a very 
large system is configured in a testing laboratory.  The laboratory 
is used exclusively for testing. No research and development is 
performed in the laboratory.  Demonstrations are run to 
demonstrate performance levels Only.  Several measures of 
performance are required.  Demonstrations can take to up six 
months to complete.  The configuration in the lab will change on a 
regular basis as new options become available.  All components of 
the system configuration must be available on a manufacturer's 
price list within 12 months of the manufacturer's filing of 
demonstration data with a performance council. 

2.2 Customized Industry Standard Performance Demonstration.  A 
system is configured in the lab that is similar to a specific 
customer's system requirements.  Industry standard performance 
demonstrations are conducted on the system at no cost to a 
potential customer. 

2.3 Custom Customer Performance Demonstration.  A system is 
configured in the lab that is identical to a customer's requirements. 
The customer's application software and data are used to run 
performance specific tests that demonstrate the machine's 
performance level.  This type of demonstration is done for large 
prospective customers and is not funded by the customer. 

"3. Demonstrations are conducted by manufacturers and the results are 
submitted to the councils for review.  The results are published and made 
available to the public. 

"4. Components used in the demonstrations are withdrawn from inventory, 
used exclusively to establish performance standards, then returned to 
inventory for sale. The components are neither capitalized or expensed 
for either financial statement or federal income tax purposes." 

If a purchaser who gives a resale certificate or purchases property for the purpose of 
reselling it makes any storage or use of the property other than retention, demonstration, or 
display while holding it for sale in the regular course of business, the storage or use is taxable as 
of the time the property is first so stored or used.  (Rev. & Tax Code Sections 6094, 6244.) 
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We believe that benchmark testing performed under the facts you described is a demonstration of 
the property by the purchaser while holding it for sale in the regular course of business. 
Accordingly, we believe that the benchmark testing is not a taxable use of the property.  

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:plh 

cc: --- District Administrator - --


