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Ms. C--- T---
Accountant 
S--- D. H---, CPA 
XXX --- Road 
---, CA XXXXX 

Re: P--- - A--- S---, INC. 
SR --- XX-XXXXXX 

Dear Ms. T---: 

Your October 15, 1993 letter to Mr. Rick Edelen of the State Board of Equalization has 
been referred to the Board's legal staff for reply. 

From your description of the facts, we understand that P--- - --- S---, Inc., (P---) sells 
tangible personal property at retail and ships the property to customers in returnable containers. 

P--- deducts from the taxable gross receipts of the sale an amount for freight and packing 
charges. 

You sent a copy of P---'s invoice No. 0912 for our review.  The invoice shows that P---
deducted $3,564 for "packing" from the taxable gross receipts of the sale.  Your October 15 
letter notes that the packing charges are charges for "the cost of packing contents into cylinders 
that are returnable and resold for filling." You note these charges are separately stated from 
transportation charges on P---'s invoices; however, invoice No. 0912 does not show a charge for 
transportation. 

Your letter also refers to the exemption from sales tax for sales of certain containers 
provided by Revenue and Taxation Code section 6364, which provides: 



Ms. C--- T--- -2- March 11, 1994 
195.1605 

"Containers.  There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross 
receipts from sales of and the storage, use, or other consumption in this State of: 

(a) Nonreturnable containers when sold without the contents to 
persons who place the contents in the container and sell the contents 
together with the container. 

(b) Containers when sold with the contents if the sales price of the 
contents is not required to be included in the measure of the taxes imposed 
by this part. 

(c) Returnable containers when sold with the contents in connection 
with a retail sale of the contents or when resold for refilling. 

"As used herein the term 'returnable containers' means containers of a kind 
customarily returned by the buyer of the contents for reuse.  All other containers 
are 'nonreturnable containers.'" 

Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1589, Containers and Labels, for 
your further information.  Under the exemption, if P--- provides returnable containers to the 
customers, tax does not apply to P---'s charge for the containers when P--- sells them in 
connection with a retail sale of the contents.  Also, tax does not apply to the customer's sale of 
the container back to P--- for refilling. Tax applies to the sale of the returnable containers to P---
. 

You have not provided a description of the facts regarding P---'s transportation of the 
property to the customer; however, if invoice No.0912 is indicative of a typical transaction, the 
charge for transportation is not separately stated.  Therefore, there is no basis for excluding any 
charge for transportation from the taxable gross receipts. 

There is no exemption in the law for a charge for the labor or service cost of packing the 
property sold. If P--- must perform the packing in order to sell the tangible personal property or 
if the purchaser must purchase the packing from P--- as a condition of the purchase, tax applies 
to the charge. Therefore, unless there are circumstances of which we are unaware, tax applies to 
P---'s charges for "packing" the returnable container it provides to the customer. 

Enclosed for your further information is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1628, 
Transportation Charges. 
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We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
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