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190.2215STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

April 18, 1966 

---, XX XXXXX 

Dear --- ---: 

As requested in our telephone conversation of last Tuesday, this is to inform you as to our 
conclusions reached concerning the application of the California retail sales tax and use tax with 
respect to ABC Company’s contracts with C--- Company and --- Company for installation at the 
company’s [city] assembly plant 

As a result of the undersigned’s visit to the plant, accompanied by --- Sales Engineers, ---
Company and --- Sales Engineer, --- Company and --- Plant Controller, --- Company, we have 
reached the following conclusions:   

--- Company is the consumer under Sales and Use Tax Ruling 11, Construction Contractors, 
of the steel, sheet steel, ducts, insulation, piping, housing, and other materials becoming part of the 
various spray booths and bake ovens that are erected by the company at the plant.  The tax, 
accordingly, applies to the sale price to the company of the materials which it buys and incorporates 
into the various ovens and booths.  The fact that sections or portions of the ovens or booths may be 
fabricated away from the site of erection is immaterial as is the fact that some fabrication of parts is 
done at the site.  The contractor should, accordingly, pay the use tax to the State on the cost of those 
materials purchased outside the State from concerns not having places of business in this State and 
not being authorized to collect the use tax.  --- Company has been assigned Account No. ----- under 
which it is filing consumer’s use tax returns upon which the purchase price of such property should 
be reported. California vendors selling to --- Company will, of course, pass on the amount of sales 
tax which they will be required to pay to the State. 

The --- Company is likewise the consumer of the steel frame work and other materials 
entering into the conveyor systems running throughout the plant, whether of the overhead type or of 
the floor type, and including the selectivity conveyors and automatic transfer conveyors.  It is also 
the consumer of the rails, frame work, and other materials forming the support of the bridge crane. 
The application of the tax with respect to the property of which the company is the consumer is, of 
course, the same as we have stated it to be in connection with property consumed by --- Company.   
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The --- Company is, in our opinion, the retailer of the chains, hooks, and wheels forming the 
moving part of the conveyor systems and the bridge and hoist forming the moving part of the bridge 
crane.  It is my understanding, however, that the company does not manufacture these items but 
purchases them from other manufacturers in which case the measure of the tax is the amount paid 
for these items and may be reported by the company as sales in an amount equal to the price paid 
therefore. 

The --- Company is the retailer of the automatic and hand transfer cars which operate on 
rails. These, in our opinion, are personal property and the tax is upon the total amount received for 
the completed articles. The amount received for installing them would not, however, be taxable. 
This would include labor such as is involved in providing electrical connections.   

Both of the two contractors are retailers of any equipment such as electric motors, switch 
gear, and the like, if such equipment is furnished and installed by them.  It is my understanding that 
the various control centers were sold directly to --- by ---.  Those items are, in our opinion, fixtures 
and taxable at the sales price thereof.   

The --- Company now holds Seller’s Permit No. -- ------.  In the event the --- Company 
makes any sales of tangible personal property, it also should obtain a seller’s permit under which it 
would file a sales and use tax return in place of the consumer’s use tax return which it is now filing.   

I am sending a copy of this letter in triplicate to --- also that he may furnish a copy to each of 
the contractor’s representatives.   

In the event this letter does not cover all of the items in question or if there are any questions 
upon which clarification is desired, we shall, of course, be happy to have you communicate with us.   

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 


