
 
 
 

 
 
 
     

 
 
  
 
 
 

 

 
 

  
 

 

 
 
 

 
 
 

 
 

 

 
  
 
 

190.2078 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 

To: Mr. J. W. Cornelius May 24, 1991 
Supervisor, Petition Section 

From: Donald J. Hennessy 
 Senior Tax Counsel 

Subject: T--- P---, Inc. – SR --- XX-XXXXXX010 

Your memorandum of March 20, 1991 to Assistant Chief Counsel Gary Jugum presented 
the following facts: 

T--- was audited for the period 7-1-96 to 6-30-89 resulting in a taxable measure of 
$323,019, which was determined on December 28, 1989.  A petition for redetermination was 
filed on January 24, 1990 protesting audit Item B, “Disallowed sales for resale to a construction 
contractor on an actual basis.”  Audit Item B consists of sales of prefabricated fireplaces and 
accessories to an installing construction contractor.  The installing construction contractor did 
not have a seller’s permit.  The audit concluded that the entire prefabricated fireplace was 
“materials” within Regulation 1521.  Therefore, sales to the installing contractor were deemed 
taxable retail sales since the contractor was the consumer of the materials furnished and installed.     

The petition for redetermination argues that petitioner’s sales of prefabricated fireplaces 
to the installing contractor qualify as sales for resale, because the fireplaces qualify as “fixtures” 
within Regulation 1521, and the installing contractor is the retailer, not the consumer, of such 
fixtures. You ask for an opinion classifying the fireplaces as either materials or fixtures.   

We have studied the installation manual and other materials you enclosed with your 
memo.  We have also attempted to verify what our position has been to this point as to whether 
the fireplaces are materials or fixtures.  Your memo gives no indication of whether the audit 
treatment herein is consistent with previous audits of fireplace sellers.   

The items sold as part of the fireplace package consist of a firebox, which is the chamber 
within which the actual burning takes place, plus an assortment of other components required to 
complete the installation, e.g., wall pipe, chimney pieces, fire stops, elbows, and flue supports. 
The complete installation would also require a framing into which the firebox and chimney must 
be set, with due regard for air spaces, fire stops, etc., required to satisfy building codes and 
prevent fires. The materials you submitted with your memo also describe T--- precut marble 
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facings and hearth extensions which may be part of the complete installation to give the entire 
jobe the look of a traditional fireplace, i.e., built-in as part of original construction with little 
prefabrication.  The installation job in its entirely appears substantial, and could be either a 
handyman’s dream or a weekend warrior’s nightmare. 

The only item sold in the package which presents a close question as to whether it 
constitutes a fixture within Regulation 1521 is the firebox section itself.  The argument for the 
firebox as a fixture gains support from its prefabricated nature and, by analogy, to prefabricated 
cabinets in Regulation 1521(c)(2), the fiberglass shower stalls in Annotation 190.2160, or the 
mail chutes in Annotation 1900.1900. 

The argument for considering the entire package as materials rests on the extensive 
installation required, plus the firebox arguably becoming “an integral and inseparable part of the 
real property” pursuant to the definition of materials in Regulation 1521(a)(4).   

The decision here could go either way. I give some weight to my assumption that the 
audit treatment of such fireplace packages has consistently been as “materials” as in the audit 
herein. I also note that, in Regulation 1521(c)(2), on prefabricated cabinets, the cabinets are only 
fixtures when 90% of the total direct cost of labor and materials in fabricating and installing the 
cabinets is incurred prior to affixation to the realty.  While we have not always applied this 90% 
rule to items other than cabinets, it is an indicator of one rule of decision we have applied in the 
past. There is extensive installation labor required for these fireplace packages, particularly 
when you consider the carpentry-like framing required, and the chimney work, all of which must 
be up to fire codes.  Therefore, while not free from doubt, I recommend that we follow the 
present audit and classify these fireplace packages as entirey “materials.”   
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