
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

     

    
 
 

 
 

 

 
 

 

 
 

 
  

 
 

 
 

 

 

 

 
  

190.2060STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

February 19, 1953 

R--- C---, Inc. Your letter of September 23, 1952 
XXXX --- Boulevard 
--- --- X, California Account No. -- XXXXX 

Attention: Mr. C. J. C---

Gentlemen: 

The application of sales tax to construction contractors generally is stated in Sales and Use 
Tax Ruling 11 (copy enclosed).  As indicated, contractors and subcontractors are regarded as 
performing the service of improving real property and while performing such services are 
consuming “materials”. Contractors are, however, regarded as selling “fixtures” at retail and sales 
tax therefore applies to the retail selling price of such fixtures. 

The Sales and Use Tax Law provides that the price received for installing or applying 
property sold is not subject to sales tax.  Since in the usual lump-sum construction contract it is 
impossible to determine the price the contractor is charging for the sale of “fixtures” and the price 
he is charging for installation and other services, this Board has in Ruling 11 established the rule 
that in lump-sum construction contracts the “fixtures” will be regarded as being sold at cost. 
(See that section of Ruling 11 headed “Fixtures Furnished and Installed by Contractors.”) 

Ruling 11 applies only to contractors and subcontractors actually doing the construction 
work. In the case of “fixtures” it is the installing contractor or subcontractor who is regarded as 
making the taxable retail sale of the fixtures.  Once the fixtures have been attached to the realty, any 
“sale” of the fixtures would be regarded as a sale of real property and therefore not subject to the 
sales tax. 

Any work done for you by a subcontractor which involves the furnishing and installation of 
fixtures by the subcontractor results in a taxable retail sale of the fixtures to you. Such sale is 
subject to sales tax, the measure of the tax to be determined by Ruling 11 and in the usual case 
being only a portion of the total price.   

Since your subcontractor who installs sheet metal ducting is charging you sales tax on his 
entire price, it is obvious that he is overpaying sales tax.  Since he is the manufacturer of the ducting 
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and on the assumpting that the ducting is a “fixture”, the correct measure of tax is as stated in the 
last sentence of that section of Ruling 11 headed “Fixtures Furnished and Installed by Contractor”.   

It is our opinion that the bulk of a pneumatic transit tube system falls within the 
classification “materials” rather than “fixtures”.  Accordingly, the sale to you of the elements of the 
system is subject to either the sales tax or the use tax, the measure of the tax being your cost price. 
Items such as meters and fans and ducting used directly with the meters and fans are regarded as 
“fixtures”.  But as to such “fixtures” which you install, the measure of the tax will probably be your 
cost price.   

We suggest that you telephone our Los Angeles office, Madison 6-6381, and make an 
appointment with Mr. Philip E. Rose who will be able to help you to arrive at a proper adjustment of 
your problem. 

We are sorry that we temporarily mislaid your letter.  

Yours very truly, 

W. W. Mangels 
Assistant Counsel 

BM:ja 

cc: Los Angeles – Review (PER) 

Note last paragraph wherein we refer the addressee to you.  Addressee installs pneumatic 
conveying systems, mostly “materials”, some items such as motors and blowers are “fixtures”.  
Possibly the sheet metal subcontractor is retailing “fixtures” to addressee since said ducting 
apparently is closely adjacent to the fan and blower.  
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