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January 20, 1994 

Mr. -. S--- B---
Attorney at Law 
XXXX West --- --- Avenue, Suite D 
---, CA XXXXX 

Dear Mr. B---: 

This is in response to your letter dated December 9, 1993 in which you ask how tax 
applies to your client's business.  You state: 

"My client provides profession[al] engineering services 
under various state engineering licenses in the heating and air 
conditioning industry. As part of the professional service 
provided, my client also provides computerized control system 
components.  Consistent with construction industry standard 
practice, lump sum  quotations, including all taxes are requested. 

"In general, the control systems involve sensors, actuators, 
computer systems and software to control the environment in large 
commercial and industrial buildings. My client provides 
engineering services and control components to the installing 
mechanical contractor.  The installing mechanical/air conditioning 
contractor lacks the technical expertise to select and design the 
appropriate control system elements or to program the system for 
the operation desired by the owner's architect. 

"By using my client's engineering expertise and access to 
control system components, the control system can be designed 
and installed at a lower cost to the owner than if a specialty 
contractor, with in-house engineering staff, provided the full 
service and installation. 
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".... 

"My client selects and assembles the control units.  He 
programs the units, supervises the installation and is onsite to start 
up and troubleshoot the installation. At the present time, my client 
does not have a contractor's license, but could easily obtain one." 

You believe your client may be a construction contractor within the meaning of 
Regulation 1521 which provides that a construction contractor is any person who for himself, in 
conjunction with, or by or through others agrees to perform and does perform a construction 
contract. (Reg. 1521(a)(2).) 

Subdivision (a)(1)(A)1 of Regulation 1521 defines a construction contract to include a 
contract to erect, construct, alter, or repair any building or other structure.  Subdivision 
(a)(1)(B)2 excludes from the definition of construction contract: 

"The furnishing of tangible personal property under what is 
otherwise a construction contract if the person furnishing the 
property is not responsible under the construction contract for the 
final affixation or installation of the property finished." 

This provision is clear, a person who contracts to furnish tangible personal property to be 
installed onto real property is not performing a construction contract unless that person is also 
contractually responsible for the final affixation or installation of the property furnished.  Here, 
you state your client selects and assembles the control units, furnishes them, and then 
"supervises" their installation. As noted above, a construction contractor is a person who 
contracts to furnish and install property becoming an improvement to real property.  Although 
your client performs some supervision, it does not appear to be contractually obligated to install 
the property in question. Thus, it is our opinion your client is not performing a construction 
contract, and is not a construction contractor within the meaning of Regulation 1521. 

You also ask if your client is selling tangible personal property (which is taxable) to its 
customers or transferring tangible personal property incidental to a service (which is not 
taxable). The basic distinction in determining whether a particular transaction involves a sale of 
tangible personal property or the transfer of tangible personal property incidental to the 
performance of a service is one of the true object of the contract; that is, is the real object sought 
by the buyer the service per se or the property produced by the service. (Reg. 1501).) 

The true object test was applied in Albers v. State Board of Equalization (1965) 
237 Cal.App. 2d 494 in which the Court held that the sale of a draftsman's drawing of 
construction plans was taxable because the true object of the transaction was the drawing itself 
rather than the architectural or engineering services.  The same analysis would apply to your 
client's contract.  We assume the control systems is similar to a thermostat, thereby controlling 
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usage of the cooling and/or heating system.  Although your client may design the control system, 
it is our opinion your client's customer seeks that control system.  Thus, it is our opinion your 
client is making a sale of tangible personal property.  The taxability of that sale is provided for 
in section 1501: 

"When a transaction is regarded as a sale of tangible 
personal property, tax applies to the gross receipts from the 
furnishing thereof, without any deduction on account of the work, 
labor, skill, thought, time spent, or other expense of producing the 
property." 

If we can be of further assistance, please feel free to contact us. 

Sincerely, 

Rachel M. Aragon 
Staff Counsel 

RMA:ljt 
---.Ltr 

bc: --- - District Administrator 


