
 

 

 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

 

 
 

  
 

 

 
 

 

 

 

190.0828  
STATE OF CALIFORNIA 
 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
916-324-8208 

February 26, 1992 

[X] 
XXX --- ---
--- ---, -- XXXXX 

Re: [X] 

Dear [X]: 

Your letter dated October 28, 1991 has been forwarded to me for a response.  In your 
letter you state: 

“We are in the decorative rock sales and decorative rock design business.  We 
purchase rock from various quarries and rock supply dealers and resell this rock 
directly to customers.  We have a holding yard where we keep most of this rock in 
one location. We also sell direct to rock suppliers, and complete the appropriate 
resale cards. 

“When we sell direct to customers, the customer picks out the rock they wish and 
a determined price is met.  We charge tax on the amount.  We then rent equipment 
to prepare the rock for delivery and make the delivery.  This amount is segregated 
on; the invoice. Equipment such as a crane truck, forklift, and flatbed trucks are 
rented. We do not charge tax for this expense.  We also charge a delivery fee on 
the preselected rock dependant on the location it will go to.  We segregate this 
cost and do not charge tax to the customer.  I also charge for my consultation time 
on the rock design. We set this rock for the customer which is included in the 
price of the rock, but I charge for my consultation in the design process.  I discuss 
the further planning of design including probable plants, I create a visual scene 
from a drafting method for the rock placement including angles, contours, area of 
placement.  I do not charge tax on this cost.”   

We assume that you place the large rocks and spread the rock used as ground cover on a 
customer's property at the locations specified in his or her landscape plans (as opposed to 
dumping such rocks on the customer's driveway).  In that case, your contract with your customer 
is a construction contract which is governed by the rules in Sales and Use Tax Regulation 1521, 
a copy of which is enclosed. 

Generally, a construction contractor who provides “materials” (including decorative 
rocks) is the consumer of the materials which he or she furnishes and installs in the performance 
of a construction contract. Either sales or use tax applies with respect to the sale of the materials 
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to or the use of the materials by the construction contractor.  Regulation l52l (b)(2)(A)1.  In other 
words, unless the exception discussed below applies, sales to you of the decorative rocks are 
taxable. If you have given a resale certificate to the vendor from whom you purchased a rock, 
you must pay use tax measured by your cost of the rock when you take the rock out of inventory 
for use in your construction contract. On the other hand, since you are the consumer and not the 
retailer of the rocks, your charges to your customers are not subject to sales tax.   

There is an exception to this rule, that a construction contractor is the consumer of 
materials furnished and installed, when materials are furnished pursuant to certain time and 
material contracts.  A time and material contract is one which sets forth a charge for the materials 
and a separate charge for installation of those materials.  This is explained in subdivision (a)(7) 
of Regulation 1521.  If title to the materials explicitly passes to the customer under the time and 
material contract prior to installation, the contractor is the retailer of the materials (and not a 
consumer).  Alternatively, if the contractor bills the customer for “sales tax” on the charge for the 
materials (which must at least equal the contractor's costs of the materials) under a time and 
material contract, the contractor is the retailer of the materials.   

We cannot provide you a definitive answer because it is not certain from the facts in your 
letter whether your contracts with or billings to your customers state the charge for the materials 
separately from the charge for installation.  Nor is it clear whether the “sales tax” you “charge” is 
stated separately to your customers or is simply used to calculate your total charge.  Assuming 
that your charges for the rocks and the charges for “sales tax” are stated separately to your 
customers, you are regarded as the retailer of the rocks to your customers.  Under such 
circumstances, the “gross receipts” from your sales of the rocks are subject to sales tax.  (Of 
course, this means you may properly purchase such rock without paying sales tax reimbursement 
by giving your suppliers a resale certificate.)  

If your sales of rocks to your customers are taxable under the time and materials contract 
exception, your taxable gross receipts from the sales of rocks include your charges for 
transportation unless certain requirements are met.  We assume, however, that you do not meet 
the requirement that you have explicitly agreed in writing with each of your customers that title 
to the rocks will pass prior to delivery. Therefore, your transportation charges, including rental 
charges, are also subject to tax. Rev. & Tax. Code § 60l2(a)(3).   

If you have further questions regarding sales and use tax law, please do not hesitate to 
write again. 

Sincerely, 

Elizabeth Abreu 
Tax Counsel 

EA:wk 
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