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 September 27, 1995  

Ms. M--- S---
S--- U--- Inc. 
XXXX --- ---, Suite XXX 
--- ---, CA XXXXX 

Re: S- -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. S---: 

This responds to your facsimile letter dated September 14, 1995 to the Board’s Legal 
Division. You write that S--- U--- Inc. (S---) intends to bid on a contract to refurbish a 
hydroelectric turbine in this state. 

We assume for purposes of this opinion that the turbine is part of the fixed works of a 
hydroelectric plant, and that by the term “refurbish” you mean that S--- will recondition and 
repair the turbine, and there will be no fabrication by S--- or its subcontractor.  We assume that 
the contract will be a contract to repair and recondition the turbine in place or, if not, that the 
contract will require S--- to reaffix the turbine to the realty.  We also assume that the contract is 
not a contract to perform work for the United States Government. 

You state that the job will consist of labor and mechanical machinery parts.  The labor 
may be of two types:  supervision (probably by an employee of S---), and field labor performed 
by S---’s subcontractor to disassemble, refurbish, reassemble and test the turbine.  You ask 
whether tax applies with respect to the mechanical machinery parts and labor. 

Discussion 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax measured 
by the retailer’s gross receipts, unless specifically exempted or excluded by statute.  (Rev. & Tax 
Code § 6051.) When sales tax does not apply, use tax applies to the use of property purchased 
for use in California. (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 
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The application of tax to construction contracts is explained in Regulation 1521, a copy 
of which is enclosed.  A contract to erect, construct, alter, or repair any fixed works, such as a 
hydroelectric plant, is a construction contract within the meaning of the Sales and Use Tax Law. 
(Reg. 1521(a)(1)(A)2.) Included in such construction contracts is a contract to repair a fixture in 
place or to repair a fixture which the contractor is required by the contract to reaffix to the realty. 
(Reg. 1521(c)(6).)  We define repair or reconditioning as refitting property for a use for which it 
was originally produced, as opposed to fabrication which is an operation which results in the 
creation or production of tangible personal property or which is a step in that operation or 
process. (Regs. 1526(b); 1546.) We regard a hydroelectric turbine as a fixture.  (BTLG 
Annot. 190.2300 (4/7/66).)  Therefore, the contract to repair and recondition the hydroelectric 
turbine of a hydroelectric plant is a construction contract, and, if S--- obtains the contract, S---
and its subcontractor will be construction contractors.  (Reg. 1521(a)(2).) 

The application of tax to a contract to repair or recondition a fixture is specifically 
addressed in Regulation 1521(c)(6). In pertinent part the regulation states: 

“Sales or use tax applies to the gross receipts or sales price of the parts sold by a 
contractor who is a retailer under this provision.  Either sales tax or use tax 
applies to the sales price of the parts sold to or used by a contractor who is a 
consumer under this provision.” 

“(A)............................................................................................................ 

“(B) Construction Contractors Other Than United States Construction 
Contractors. 

“1. A contractor is the retailer of the parts furnished in the 
performance of a construction contract to repair a fixture when the sale 
price of the parts is billed separately from the repair labor. 

“2. A contractor is the consumer of the parts furnished in the 
performance of a lump sum construction contract to repair a fixture.” 

How tax applies to the sale or use of parts will depend upon whether S--- or the 
subcontractor is the “contractor” referred to in Regulation 1521(c)(6), above.  The basic rule is 
that the last person who has the true responsibility to furnish as well as the true responsibility to 
install the parts is the “contractor” with respect to those parts.  (See BTLG Annot. 190.0980 
(10/24/52).) 

Thus, if S--- furnishes the parts and subcontracts the labor, S--- is the last person who has 
the true responsibility to both furnish and install the parts, and is the “contractor” referred to in 
Regulation 1521(c)(6). Under these circumstances, if S--- bills its customer separately for the 
sale price of the parts, S--- is the retailer of those parts and tax applies to S---’s gross receipts 
from or sales price of those parts sold to its customer.  (Reg. 1521(c)(6)((B)1.)  However, if 
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under these circumstances S--- instead bills its customer lump sum for the parts and labor, S--- is 
the consumer of the parts furnished in the performance of the contract and tax applies to the sale 
of those parts to or use (furnishing) of those parts by S---.  (Reg. 1521(c)(6)(B)2.) 

On the other hand, if S--- subcontracts both the furnishing of the parts and their 
installation to the subcontractor, the subcontractor is the last person who has the true 
responsibility to both furnish and install the parts, and is the “contractor” referred to in 
Regulation 1521(c)(6). Under such circumstances, if the subcontractor bills S--- lump sum for 
the labor and parts, the subcontractor is the consumer of the parts and tax applies to the sale of 
the parts to or the use of the parts by the subcontractor in performing the construction contract. 
(Reg. 1521(c)(6)(B)2.) In this situation S--- has no tax liability.  However, under these 
circumstances if the subcontractor instead bills S--- separately for the sale price of the parts, the 
subcontractor is the retailer of the parts and tax applies to the subcontractor’s gross receipts or 
sales price of the parts sold to S---.  (Reg. 1521(c)(6)(B)1.) Since the subcontractor is the retailer 
in this situation, S--- is not the retailer and may not issue a resale certificate for its purchase of 
the parts. 

Tax does not apply to charges for the labor or services used to install or apply the parts. 
(Rev. & Tax. Code §§ 6011(c)(3); 6012(c)(3).)  This includes the disassembly and reassembly of 
the turbine, and testing of the turbine to assure that it works properly after the repair and 
reconditioning. Tax does not apply to charges for supervision of the project by S---.  (See Reg. 
1501.) 

I hope this information is of assistance.  Please write again if we may answer any other 
questions. 

Sincerely, 

Sharon Jarvis 
Staff Counsel 

WJ:rz 
Enclosure - Reg. 1521 

cc: District Principal Auditor - BH 


