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STATE BOARD OF EQUALIZATION 	
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082) 
TELEPHONE (916) 324-2655 
FAX (916) 323-3387 

  August 29, 1996 

Mr. C--- L. N---
Attorney and Counselor at law 
XXXX --- --- ---

--- ---, CA XXXXX 

Re: M---, Inc. 
Permit No. SS -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. N---: 

This is in response to your letter dated July 1, 1996, in which you inquire of the 
application of tax to subcontractors’ fabrication labor.  You state: 

“M---, Inc., (‘Taxpayer’), is . . . a distributor and systems integrator of material 
handling equipment and related storage facilities.  The Taxpayer sells items such 
as conveyor systems, pallet racks and flow racks and arranges for their 
installation through subcontractors. . . . 

“. . . . 

“The Taxpayer generally contracts with the property owner or a prime contractor 
to furnish and install conveyer systems and storage racks.  The taxpayer 
subcontracts the actual installation/assembly to its subcontractors.” 

You describe a transaction where the taxpayer’s subcontractors “perform fabrication 
labor on the fixtures owned by the Taxpayer prior to attachment.  Subsequently, the 
subcontractor attaches the ‘fabricated fixture’ to the real property.” 

 You ask: 

“[W]ho is responsible for reporting tax on the fabrication labor performed by the 
subcontractor, the subcontractor or my client, the Taxpayer? 

“[C]an the subcontractor accept a resale certificate from the Taxpayer for its 
fabrication labor when the subcontractor is responsible for the subsequent 
attachment of the fixture upon which its fabrication labor was performed?” 
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As you know, Sales and Use Tax Regulation 1521(b)(2)(B)1 provides that generally 
“[c]onstruction contractors are retailers of fixtures which they furnish and install in the 
performance of construction contracts and tax applies to their sales of the fixtures.”  To 
determine whether it is the prime contractor or the subcontractor who is the “construction 
contractor” who is regarded as the retailer of the fixture, the basic rule is that the last person who 
has the true responsibility to furnish as well as the true responsibility to install the fixture is the 
construction contractor/retailer with respect to the fixture.  (See Bus. Taxes L. Guide Annot. 
190.0980, 10/24/52.) 

We understand that the taxpayer does not sell the fixture to the subcontractor, and 
remains responsible to the customer for both the furnishing and installation of the fixture.  Thus, 
the taxpayer is the “construction contractor/retailer” within the meaning of 
Regulation 1521(b)(2)(B)1 with respect to the fixture it furnishes, and tax applies to the 
taxpayer’s sale of the fixture to the customer. 

The processing or fabrication work performed on the fixture by the subcontractor prior to 
the installation by the subcontractor is a “sale” within the meaning of Sales and Use Tax Law. 
(Rev. & Tax. Code § 6006(b).) It is a separate sale from the taxpayer’s sale of the fixture.  As 
Business Taxes Law Guide Annotation 190.0660 indicates, when a subcontractor does not 
furnish a fixture, but prior to installation performs processing or fabrication work resulting in the 
production of the complete fixture, and thereafter installs the fixture, the subcontractor is subject 
to tax on that portion of his charge attributable to processing or fabrication.  (Bus. Taxes 
L. Guide Annot. 190.0660, 4/17/50.) Since the subcontractor is the retailer of the fabrication 
labor, he or she may not accept a resale certificate from the taxpayer. 

To reiterate, a subcontractor who performs fabrication labor on materials provided by the 
taxpayer is obligated to pay tax on the sale of that fabrication labor.  The subcontractor may not 
accept a resale certificate for such fabrication labor. 

If you have any further questions in regard to the matters contained herein, please do not 
hesitate to write again. 

Yours very truly, 

Anthony I. Picciano 
Tax Counsel 

AIP:cl 

cc: --- --- District Administrator 


