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Mr. D--- B. N---
N--- S--- & F---
XXXXX --- Street 
--- ---, CA XXXXX 

Re: SS -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. N--: 

This is in response to your letter dated May 3, 1994.  You are a construction contractor 
who furnishes and installs materials both inside and outside California.  You also sell fixtures 
and other tangible personal property. Your letter is a follow up to a Decision and 
Recommendation issued by Staff Counsel Lucian Khan on March 16, 1994.  You ask whether 
you can issue a resale certificate to your suppliers for your purchases for all projects, whether 
they are inside or outside this state, and whether you are purchasing fixtures or materials.  For 
purposes of this opinion, I assume that all of your construction contracts are lump sum contracts. 

As you know, you are the retailer of any fixtures you furnish and install in the 
performance of a contraction contract.  You may therefore purchase extax under a resale 
certificate any fixtures, and any property incorporated into fixtures prior to their installation, that 
you will furnish and install pursuant to a contraction contract.  Of course, if you furnish and 
install the fixtures in California, sales tax will apply to your sale.  If you furnish and install the 
fixtures outside California and had made no use of them in California, no California tax will 
apply. 

The handling of your purchases of materials is more complex, as you recognize.  You are 
a consumer of any materials you furnish and install pursuant to a construction contract.  Unless 
you are purchasing materials for resale or a specific statutory exemption applies, the sale of 
materials to you in California is subject to sales tax, and you would not be entitled to purchase 
such materials extax by issuing your vendor resale or exemption certificates. 
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The applicable exemption is provided by Revenue and Taxation Code section 6386, 
which exempts from sales tax the sale of property which the purchaser will use outside this state 
in the performance of a contract to improve real property and which, as a result of such use, is 
incorporated into and becomes a part of real property located outside this state.  This exemption 
is only applicable if the purchaser certifies in writing to the seller that the property will be used 
in this manner.  When you purchase materials in California that you know will be used in a 
manner meeting the requirements of section 6386, the sale to you of such materials is subject to 
sales tax unless you issue to your vendor a timely exemption certificate as specified in 
Regulation 1521. 

The other reason that the sale of materials to you in this state would not be taxable is if 
you purchase the materials for resale.  For example, you may resell such materials “over the 
counter,” or you may purchase items some of which you may use as is (i.e., as materials) and 
some of which you may incorporate into fixtures which you will resell.  An example of such 
items would be certain wood products which are used as materials and alternately incorporated 
into, for example, prefabricated cabinets.  If, when you purchase such materials, you purchase 
them as a fungible lot, a significant portion of which you intend to resell and a portion of which 
you will consume, and at the time of your purchase you do not know which particular items will 
be resold and which will be consumed (i.e., they are all placed in resale inventory and removed 
for sale or use as needed), you may properly issue a resale certificate.  Of course, you would owe 
sales tax on any sales of such items in this state.  You would be required to report use tax on 
your purchase price of any such items you consume with the return for the reporting period in 
which the items are removed from resale inventory for use, except as noted below. 

When you hold property in legitimate resale inventory and remove the property for your 
use outside California, you are not regarded as making a taxable use of the property in this state, 
and no California use tax would apply. (Rev. & Tax. Code § 6009.1; see also Proposed 
Reg. 1668.)  Thus, if you hold materials in legitimate resale inventory and remove them for use 
outside this state in the performance of a contract to improve real property outside this state, no 
California tax would apply even though you would not have issued an exemption certificate to 
your vendor. The critical prerequisite for this result is that the property was properly purchased 
under a resale certificate. That is, if you know when you make a certain purchase that the 
property will be used in a manner that would qualify the sale to you as exempt under section 
6386, you may not issue a resale certificate. Your issuance of a resale certificate in such 
circumstances would be an improper use of a resale certificate. (See Rev. & Tax. 
Code § 6094.5.) Rather, the sale to you is taxable unless you issue the required certificate. 

In summary, under the California Sales and Use Tax Law, you are regarded as selling 
fixtures furnished and installed pursuant to construction contracts.  Therefore, you may issue 
resale certificates when purchasing fixtures that you will resell in this manner, whether the 
contract is to improve real property in this state or outside.  However, you may issue a resale 
certificate when purchasing materials only when you will actually be reselling those materials, 
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which includes circumstances where you purchase materials as a fungible lot, a significant 
portion of which you intend to resell and a portion of which you will consume, but at the time of 
your purchase you do not know which items you will consume and which you will resell (i.e., 
they are all placed in resale inventory and removed for sale or use as needed).  If you use such 
materials properly purchased under a resale certificate outside this state in the performance of a 
construction contract, no California tax will apply.  However, if at the time of your purchase in 
this state you know that certain materials will be consumed in the performance of a construction 
contract, you may not issue a resale certificate with respect to those materials.  The sale to you of 
such materials will be subject to sales tax unless you issue your vendor a timely exemption 
certificate. 

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Supervising Staff Counsel 

DHL:cl 

cc: --- --- District Administrator 


