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     May 5, 1993 

 

Ms. V--- L. C---
Attorney at Law 
XXXX --- Way, Suite XX 
---, CA XXXXX 

Re: Sales Tax Responsibility - "Antique Malls" 

Dear Ms. C---: 

This office has received your letter dated February 27, 1993 in which you requested a 
legal opinion as to who is responsible for collecting and remitting sales taxes on sales made at 
antique malls. 

You state in your letter that in the antique mall situation, the operator leases or owns a 
large space, which is divided into small booths and rented out to individual dealers.  Each dealer 
sets up his/her wares and individually prices each item.  All sales, however, are processed at one 
central location controlled by the mall operator.  Individual sales receipts are remitted to the 
dealers on a regular basis. 

The situation that you describe is subject to the provisions of California Revenue and 
Taxation Code sections 6073 and 6073.1 regulating swap meets, flea markets or special events. 
Revenue and Taxation Code section 6073(c) defines a "swap meet, flea market or special event" 
as: 

"an activity involving a series of sales sufficient in number, scope and character 
to constitute a regular course of business, or any event at which two or more 
persons offer tangible personal property for sale or exchange and at which a fee is 
charged for the privilege of displaying such property for sale or exchange or at 
which a fee is charged to prospective buyers for admission to the area where such 
property is offered or displayed for sale or exchange." 



  
 
 

 
 

 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 

Ms. V--- L. C--- -2- May 5, 1993 
185.0205 

Revenue and Taxation Code section 6073(a) states that: 

"[w]hen the board determines it is necessary for the efficient administration of 
this part, the board may require the operator of a swap meet, flea market, or 
special event as a prerequisite to renting or leasing space on the premises owned 
or controlled by such operator to a person desiring to engage in or conduct 
business as a seller, to obtain evidence that the seller is the holder of a valid 
seller's permit issued pursuant to Section 6067, or a written statement from the 
seller that he or she is not offering for sale any item that is taxable under this 
part." 

This subsection gives the Board the right in individual cases to require that all dealers 
who sell property subject to sales tax have a seller's permit before selling space is rented to them. 
The use of this subdivision is optional at the discretion of the Board. 

Sale and Use Tax regulation 1569 states: 

"A person who has possession of property owned by another, and also the power 
to cause title to that property to be transferred to a third person without any 
further action on the part of its owner, and who exercises such power, is a retailer 
when the party to whom title is transferred is a consumer." 

Sales and Use Tax Annotation 185.0080, 2/16/59, states: 

"When a yacht owner signs the bill of sale, and gives it to the broker authorizing 
him to sell at a stated price, the owner has invested the broker with power to 
create an ownership interest in the purchaser. The broker becomes liable for the 
sales tax upon the consummation of a sale through the exercise of such power." 

See also Sales and Use Tax Annotation 185.0160, 5/2/57. 

If an antique mall operator has a consistent policy of requiring all dealers on the premises 
to have all sales processed at the mall operator's central location, the operator is deemed to be the 
"retailer" of all sales at the mall.  The operator transfers title to the customer only when the 
purchase price is paid to the operator and therefore is the "broker" of all such sales.  Regulation 
1569 governs this situation. 

If the antique mall operator permits dealers to sell taxable goods directly to customers or 
the mall operator has a central sales location but its use is optional with the dealers, the mall 
operator will be subject to the provisions of Revenue and Taxation Code sections 6073 and 
6073.1. The mall operator, in this situation, will be held liable for the tax due on sales processed 
by the dealers at their booths only if the dealers fail to report and pay the tax and the dealers 
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have not been issued individual seller's permits (Reg. 1699(c)).  A copy of this regulation is 
enclosed with this letter. 

If the mall operator has a central sales location, he or she is the "retailer" for all sales at 
that central location and must declare all such sales on his or her tax return.  The sales tax must 
be paid directly to the Board and the sales tax reimbursement may not be turned over to the 
dealer on such sales. 

If the mall operator permits dealers to make sales directly at the rented booths, seller's 
permits will be required of all dealers who make direct sales of taxable tangible personal 
property. 

A mall operator who processes sales at a central location is a "retailer" pursuant to 
Regulation 1569. If the mall operator-retailer fails to make a return and remit the sales tax to the 
Board on those sales, the dealers are responsible for securing a permit, filing a return and paying 
the tax liability pursuant to Regulation 1699(c). 

Sales are only reported on one tax return, either that of the mall operator or the dealer.  If 
the mall operator requires that all sales be processed at the central location, only one tax return is 
submitted for all sales.  The mall operator, as "retailer," files that return. 

Any sales transacted at the dealer's location will appear on the dealer's tax return.  The 
mall operator should not report such sales on his/her return.  However, if a dealer fails to report 
taxable sales, the mall operator will be held liable for tax on those sales if the dealer has no 
seller's permit. 

Very truly yours, 

Thomas Cooke 
Tax Counsel 

TC:cl 

Enclosure 




