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May 13, 1996 

Mr. A--- W. C--- 

XXXXX N. Highway XX 
---, CA XXXXX 

Dear Mr. C---: 

This is in response to your letter of March 20, 1996.   

We understand that --- --- --- (M) has developed two software packages which it plans to 
market to businesses located in California and in the other 45 states that impose sales and use 
taxes. Your question is whether to sell and/or lease these products either directly or through 
third parties. You have asked our opinion as to whether your contemplated activities would be 
consistent with the provisions of California Revenue and Taxation Code section 7056. 

One of the software packages, called “Accounts Payable Solution,” would be sold or 
licensed to nonretailer taxpayers (primarily manufacturers) for their internal use and does not 
involve any provision of consulting services by (M).  The software helps a taxpayer review its 
accounts payable transactions, prior to preparation of its tax submittal to the state, using the 
general ledger and accounts payable data that belongs to the taxpayer.  The software is distinct 
from tax preparation software already offered by several firms.   

The other software package is called “State Sales Tax Auditor System” which is intended 
to be sold to sales and use tax administration departments of the various state governments. 
Using this software, state auditors can download a company’s general ledger and use this 
software as a tool in conducting a compliance audit.  The software gives the state auditor many 
advantages in conducting a more effective and thorough sales and use tax audit.   
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Revenue and Taxation Code section 7056 provides generally that information with 
respect to any retailer or any other person required to report to the Board or pay a tax pursuant to 
the Sales and Use Tax Law is confidential.  That section provides that information otherwise 
confidential may, subject to certain limitations, be released to local government agencies 
participating in the Bradley-Burns local tax program or in the Boards’ district tax program. 
Information may also be released, under prescribed circumstances pursuant to local government 
resolution, to private consultants. Under section 7056 (b)(1)(C), such consultants are prohibited 
“from performing consulting services for a retailer.”   

We can concur in your analysis that the sale of the products in question to nonretailer 
manufacturers and to state agencies which administer sales and use tax laws would not be 
violative of the provisions of section 7056(b)(1)(C).  Please note, however, that section 
7056(b)(2) would prohibit you from developing a potential client list with respect to your 
software products based upon work performed by you in performing your consultant duties with 
local government authorities.   

Very truly yours, 

Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 

GJJ:sr 

cc: Mr. E. L. Sorensen, Jr. – MIC:73 
Mr. Glenn A. Bystrom – MIC:43 


