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September 11, 1995  

Mr. J--- C. G---, CPA 
G--- S--- & P---
XXXXX NE Xth Street, Suite XXX 
---, WA  XXXXX 

Re: Unidentified Taxpayer 

Dear Mr. G---: 

This is in response to your letter dated July 13, 1995 in which you request a ruling 
regarding the application of tax to the business activities of your client.  I note that the only basis 
for the Board to relieve a person of otherwise properly due taxes is pursuant to the provisions of 
Revenue and Taxation Code section 6596.  To come within the provisions of that section, the 
taxpayer must have reasonably relied on the Board’s written advice which was in response to a 
written request for advice that disclosed all relevant facts, including the identity of the taxpayer. 
Since your client is not identified, this opinion does not come within the provisions of 
section 6596. 

 You state: 

“Our client (T) is a corporation incorporated and physically located in the State 
of Washington.  T is engaged in the business of designing, manufacturing and 
supplying switch gear (and other components not relevant to this case) for hydro 
electric energy generating systems.  T is not registered to do business in the 
State of California.  T has filed California income tax returns for fiscal years 
ended March 31, 1993 and March 31, 1994 paying the minimum tax.  These 
filings now appear to have not been required and were filed unnecessarily.  This 
is T’s first sale to a customer in California; therefore, this is the first equipment 
T has shipped into California. T has no employees resident in California and 
owns no property in California.  The T salesman does not regularly visit 
California. Since January of 1991, he has made only 7 sales calls to California, 
including three for the project in question. 
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“T responded to a request for proposal from the California Department of Water 
Resources (DWR) for ‘Furnishing Control Switchboards to the Mojave Siphon 
Project.’ T was the low bidder and was awarded the contract in September 19XX. 

“The contract called for T to perform the following tasks: 

1. Engineer and assemble a Control Switchboard and ship same to the 
customer (DWR) in the State of California.  Note that all engineering and 
assembly has been performed in the State of Washington (with the 
exception discussed at 5 below) and that the equipment (personal 
property) has been shipped via common carrier. 

2. Purchase certain spare parts for the Switchboards and Annunciator System 
and ship same to the customer (DWR) in the State of California. 

3. Liaison services-meetings requested by the DWR to coordinate various 
items in the project.  This was accomplished in a one-day meeting in 
California by T’s Chief Engineer. 

4. Regular and overtime services of an erecting engineer requested by the 
DWR.  Note that this engineer, on site in California for one week, 
provided only technical directions to the contractor installing the 
switchgear. 

5. After construction of the switchgear in the State of Washington and 
shipment by common carrier to the customer in California the DWR 
requested certain change orders. Portions of these change orders were 
required to be performed on site and it became necessary for two of T’s 
servicemen to travel to California to perform certain rewriting functions. 
One serviceman traveled to California on two separate trips for a total of 
three weeks and the other serviceman traveled only once for one week. 

“Based on our understanding of the rules that govern interstate commerce and the 
applicable California statutes, regulations and cases, we believe: 

• T is not subject to California sales tax on this transaction. 
• DWR is liable to pay California use tax on the transaction. 
• T is not obligated to collect such use tax.” 

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  When sales 
tax does not apply, such as when sales take place outside of California, the use tax, measured by 
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the sales price of the property sold, applies to the use of property purchased from a retailer for 
storage, use, or other consumption in California.  (Rev. & Tax Code §§ 6201, 6401, Reg. 1620.) 

You state that T’s sales to DWR occurred in Washington.  Since the sales took place 
outside of California, the use tax, rather than the sales tax, is applicable.  DWR owes use tax on 
its use of the equipment in California unless the use is exempt from tax by statute.   

Although the purchaser owes the use tax, a retailer engaged in business in this state is 
required to collect the use tax from the purchaser and pay it to this state.  (Rev. & Tax. 
Code § 6203.)  “Retailer engaged in business in this state” includes any retailer having any 
representative, agent, salesperson, canvasser, independent contractor, or solicitor operating in 
this state under the authority of the retailer or its subsidiary for the purpose of selling, delivering, 
installing, assembling, or the taking of orders for any tangible personal property.  (Rev. & Tax. 
Code § 6203(b).) 

You explain that a salesman for T entered California for the purpose of making sales 
calls; therefore, T is engaged in business in this state under subdivision (b) of section 6203.  You 
make a point of emphasizing that the salesman “made only 7 sales calls” to California.  Please 
note that the application of section 6203 is not conditioned on a certain minimum number of 
visits into this state. Rather, when a retailer, through its employees or representatives, enters 
California for the specific purpose of engaging in selling activities, the explicit provisions of the 
statute require us to impose a use tax collection duty on that retailer.  As a retailer engaged in 
business in this state under section 6203, T must collect the applicable use tax from DWR and all 
its other California purchasers, and remit that tax to this state. 

You indicate that T is not registered to do business in California.  Since T is engaged in 
business in California, T must apply for a seller’s permit.  Please contact our  Out-of-State 
District Office at (916) 322-2010 to request an application.  For your information, I am enclosing 
a copy of the Board’s Pamphlet No. 73, entitled “Your California Seller’s Permit.”   

If you have further questions, please feel free to write again. 

Sincerely, 

Kelly W. Ching 
Staff Counsel 

KWC:cl 

Enclosures ( Rev. & Tax. Code § 6203, Pamphlet No. 73. ) 

cc: Out-of-State Distict Administrator (OH) 




