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--- ---, California XXXXX 

Re: Net Income from Convention and Trade Show Activities 
  No Permit Number 

Dear Mr. D---: 

Your June 21, 2002, letter to District Principal Auditor Kenneth Fox of the San Diego 
district office was referred to the Legal Department for response.  You request guidance on the 
Board’s interpretation of recent amendments to Revenue and Taxation Code section 6203, 
subdivision (e), and California Code of Regulations, Title 18, section (regulation) 1684, 
subdivision (b). Specifically, you ask that we define “net income” for purposes of the $100,000 
limit in section 6203, and that we further explain the meaning of the phrase “…from those 
[convention and trade show] activities in this state during the prior calendar year.” 

Background 

California imposes a sales tax on the gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless an exemption or exclusion otherwise applies.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  When the sales tax does not apply, such as when the sale occurs outside 
California, the storage, use, or consumption of tangible personal property in California is subject 
to use tax, measured by the sales price of the property.  (Rev. & Tax. Code §§ 6011, 6201.) If 
the retailer of that property is engaged in business in California, it must collect the use tax from 
the purchaser and remit the tax to the Board.  (Rev. & Tax. Code §§ 6203, 6204.) 

Effective January 1, 2001, AB 330 (Statutes 2000, Chapter 617) amended section 6203, 
subdivision (e) as follows (shown here in strikeout and underline form): 
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“(e) Except as provided in this subdivision, a retailer is not a ‘retailer engaged in 
business in this state’ under paragraph (2) of subdivision (c) if that retailer’s sole 
physical presence in this state is to engage in convention and trade show activities 
as described in Section 513(d)(3)(A) of the Internal Revenue Code, and if the 
retailer, including any of his or her representatives, agents, salespersons, 
canvassers, independent contractors, or solicitors, does not engage in those 
convention and trade show activities for more than seven 15 days, in whole or in 
part, in this state during any 12-month period and did not derive more than ten 
thousand dollars ($10,000) of gross one hundred thousand dollars ($100,000) of 
net income from those activities in this state during the prior calendar year. 
Notwithstanding the preceding sentence, a retailer engaging in convention and 
trade show activities, as described in Section 513(d)(3)(A) of the Internal 
Revenue Code, is a ‘retailer engaged in business in this state,’ and is liable for 
collection of the applicable use tax, with respect to any sale of tangible personal 
property occurring at the convention and trade show activities and with respect to 
any sale of tangible personal property made pursuant to an order taken at or 
during those convention and trade show activities.” 

The Board subsequently made conforming changes to Regulation 1684, subdivision (b), 
but did not add any further interpretation of the phrase “net income from those activities in this 
state during the prior calendar year.” 

Section 6203 refers to Title 26 United States Code section 513, subdivision (d)(3)(A), 
part of the Internal Revenue Code. That subdivision provides: 

“The term ‘convention and trade show activity’ means any activity of a kind 
traditionally conducted at conventions, annual meetings, or trade shows, 
including, but not limited to, any activity one of the purposes of which is to attract 
persons in an industry generally (without regard to membership in the sponsoring 
organization) as well as members of the public to the show for the purpose of 
displaying industry products or to stimulate interest in, and demand for, industry 
products or services, or to educate persons engaged in the industry in the 
development of new products and services or new rules and regulations affecting 
the industry.” 

Neither the Internal Revenue Code (26 U.S.C. § 1 et seq.) nor the California Personal 
Income Tax Law (Rev. & Tax. Code § 17001 et seq.) specifically define “net income.”  Revenue 
and Taxation Code section 24341, part of the California Corporation Tax Law, defines “net 
income” as “the gross income, computed under Chapter 6…, less the deductions allowed under 
this article and Article 2….” In Gray v. Franchise Tax Board (1991) 235 Cal.App.3d 36, 42, the 
court stated, among other things, that net income is gross income less deductions; thus, a tax on 
gross amounts without deduction, credit, or exemption is not a net income tax.   
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For property tax purposes, Revenue and Taxation Code section 423 requires that certain 
restricted open-space land be valued by capitalization of income.  That section provides in part: 
“income shall be determined in accordance with rules and regulations issued by the [Board of 
Equalization] and with this section and shall be the difference between revenue and 
expenditures.” Pursuant to that authority, the Board adopted Property Tax Rule 53, Open-Space 
Value of Timberland (Cal. Code Regs., tit. 18, § 53).  Subdivision (c) of that rule, related to the 
capitalization approach to valuation, provides: 

“(c) …. Net income shall be estimated as follows: 

“(1) When computing the expected annual or periodic net income from the harvest of 
timber crops, the appraiser shall determine the difference between revenue and 
expenditures…. Revenue shall include all income from all forest products. Expenditures 
shall include the estimated outlays of money which are ordinary and necessary for the 
production and maintenance of revenue as defined in Section 423 of the Revenue and 
Taxation Code.” 

Discussion 

Your letter did not include the circumstances related to a specific retailer, or facts related 
to a specific transaction. Thus, our opinion is necessarily general in nature.  This opinion does 
not constitute advice which may be relied on for purposes of relief from sales or use tax pursuant 
to Revenue and Taxation Code section 6596. 

In determining whether a retailer has net income over $100,000 from convention and 
trade show activities during a calendar year, we believe that “net income” has the same meaning 
used in section 24341, and would generally include gross income less deductions.  (See Gray v. 
Franchise Tax Board, 235 Cal.App.3d at 42.) This would generally mean that the retailer is 
entitled to deduct from its revenues its ordinary and necessary expenditures to produce those 
revenues. The Board’s Rule 53, quoted in part above, related to capitalization of income, while 
not directly on point, is consistent with this approach. 

For purposes of calculating the $100,000 limit on net income, a retailer’s revenue 
generated from its convention or trade show activities in this state, such as sales made and orders 
taken, would be included. However, revenue generated that was totally unrelated to its 
convention and trade show activities would not be included. 
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Please feel free to contact me if you have any questions or comments about this letter. 

Sincerely, 

John Abbott 
Tax Counsel IV 

JA:bb 

cc: Mr. Kenneth Fox (FH) 
Mr. Vic Anderson (MIC:40) 
--- --- District Administrator (--) 




