
 

175.0018STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082 
TELEPHONE (916) 445-6356 
FAX (916) 323-3387 
www.boe.ca.gov 

BETTY T. YEE 
Acting Member 

First District, San Francisco 

BILL LEONARD 
Second District, Sacramento/Ontario 

CLAUDE PARRISH 
Third District, Long Beach 

JOHN CHIANG 
Fourth District, Los Angeles 

STEVE WESTLY 
State Controller, Sacramento 

RAMON J. HIRSIG
  Executive Director 

February 17, 2005 

Mr. R. S--- C-XXXXX 
M---’s A--- C--- Chairman 
C--- T--- F--- (North) 
P.O. Box XXX ---XXX­
---, CA XXXXX-XXXX 

Re: Request for Use Tax Opinion 

Dear Mr. S---: 

This letter is in response to your letter of August 18, 2004, forwarded to us from the 
Franchise Tax Board. In that letter you requested information regarding the proper application 
of the sales and use tax law to inmate purchases. 

Specifically, your letter asks the following, in pertinent part: 

“1. We believe C--- t--- F--- is wrongfully collecting USE TAX on items 
purchased out of state by inmate purchasers.  According to the Sales and Use 
Taxes Code, and the Revenue and Taxation Code, any USE TAX is required to be 
collected by the retailer, and the retailer is to give a receipt for the collected 
USE TAX to the purchaser. However, CTF collects a USE TAX of 7.25% from 
inmates when inmates purchase items out of state.  [¶] . . . [¶] Neither CDC, or 
CTF is a retailer as defined in [Revenue and Taxation Code] § 6203 (c)(1) 
through (9), or as defined in the REVENUE AND TAXATION CODE, § 6203. . . 
Therefor[e], there appears to be no legal authority for CTF to collect USE TAX at 
all. 

“2. If there is a tax to be collected it must be listed separately by the retailer 
somewhere on their order form, and on the receipt the retailer gives for the items 
purchased. [¶] . . . [¶] There is no USE TAX listed in the catalogs inmates order 
from here at CTF, as would be required under the above citation [Revenue and 
Taxation Code section 6206] if such a tax was required.  Nor does the receipt 
received from the retailer list any USE TAX collected.  CTF has no authority to 
collect a USE TAX as they do not act as a retailer or as an agent to any such 
retailer. 
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“3. If CTF is submitting the collected USE TAX to the State Franchise Tax 
Board [sic: Board of Equalization], and the board is thereafter returning the assets 
to CTF, CTF is failing to reimburse those assets to the inmate who they were 
collected from for the purpose of USE TAX, and the assets are applied to some 
other purpose not declared.” 

Discussion: 

Based upon the statements made in your letter, I understand you to be asking whether the 
California Department of Corrections (“CDC”) or the Correctional Training Facility (“CTF”) in ­
--, California, are authorized by the Sales and Use Tax Law to collect use tax on inmates’ 
catalogue purchases from out-of-state retailers who do not collect the use tax from the inmates. 
Also, I understand you to be asking whether either entity is guilty of embezzlement for collecting 
such taxes without authorization. As explained more fully below, CDC and CTF are authorized 
to collect use tax on inmates’ catalogue purchases from out-of-state retailers who do not collect 
the inmates’ use tax, and are likely not embezzling funds from inmates in connection with the 
collection of such taxes. However, the Board of Equalization is not charged with enforcing the 
Penal Code and cannot render any opinion regarding whether embezzlement of any kind has 
occurred. 

California imposes a sales tax on retailers.  The sales tax is measured by an individual 
retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible personal property1 in this state. (Rev. & 
Tax. Code, § 6051.) The sales tax is imposed directly on retailers, but retailers may collect 
reimbursement from their customers if their contracts for sale so provide.  (Civ. Code, § 1656.1; 
and Cal. Code Regs., tit. 18, § 1700.) 

When sales tax does not apply to a sale of tangible personal property, use tax will be 
imposed on the storage, use, or other consumption in California of tangible personal property 
purchased from any retailer for storage, use, or other consumption in California.  (Rev. & Tax. 
Code, §§ 6201 and6401.) The use tax is imposed directly on the person actually storing, using, 
or otherwise consuming tangible personal property purchased from a retailer (i.e., purchaser) and 
such person’s use tax liability is not satisfied until it is paid to the State of California or to a 
retailer the Board of Equalization has authorized to collect such tax.  (Rev. & Tax. Code, § 
6202(a).) In cases where use tax is imposed, but the retailer does not collect the use tax from the 
purchaser, it is the responsibility of the purchaser to make sure the use tax is paid to the State of 
California. 

When an inmate at CTF orders tangible personal property via a catalogue from an out-of­
state retailer and has the property shipped to California, the sale does not occur in California and 
sales tax does not apply. However, the tangible personal property is being purchased for storage, 
use, or other consumption in California, and therefore the use tax applies. 

1 Tangible personal property “means personal property which may be seen, weighed, measured, felt, or touched, or 
which is in any other manner perceptible to the senses.”  (Rev. & Tax Code, § 6016.) 
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If the out-of-state retailer collects the use tax from the inmate, the inmate’s use tax 
liability is satisfied.  If the out-of-state retailer does not collect the use tax from the inmate, the 
inmate must pay the use tax to the State of California.  Since CDC and CTF are instrumentalities 
of the State of California, they can legally facilitate the inmate’s payment of his use tax liability 
to the State of California.  Therefore, it is appropriate for CDC and CTF to collect an inmate’s 
use tax and remit such tax to the Board of Equalization where the inmate has not paid such tax to 
its retailer. 

I hope this answers your questions. If you have additional questions regarding the 
application of California’s Sales and Use Tax Law, please write to the Board of Equalization 
again. 

Sincerely, 

Bradley M. Heller 
Tax Counsel 

BMH:ef 

cc: --- --- District Administrator (--) 
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