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Dear Ms. [A]: 
 
 This is in response to your letter of May 19, 1986 requesting clarification of the Sales and 
Use Tax Law as it applies to the sale of gold nuggets.  On occasion [X] purchases natural gold 
nuggets from goldminers.  The nuggets have a purity range between 82 and 89 percent.  
Specifically you request a legal opinion as to the application of sales or use tax to purchases of 
gold nuggets with a value in excess of $1,000.   
 
 Tax applies to the sales of all tangible personal property within the State of California 
unless otherwise exempted (Rev. & Tax. Code §6051).  Tangible personal property as defined by 
Revenue and Taxation Code §6016, means personal property which may be seen, weighed, 
measured, felt, or touched, or which is in any other manner perceptible to the senses.  
Gold nuggets are tangible personal property and sales of gold nuggets are subject to tax unless 
otherwise exempted.   
 
 Prior to January 1, 1986, Section 6355 of the Revenue and Taxation Code exempted from 
sales and use tax, sales in bulk of monetized bullion which were substantially equivalent to 
transactions in securities or commodities through a national securities or commodities exchange.  
Effective January 1, 1986 section 6355 was amended to include as exempt transactions sales in 
bulk of non-monetized gold and silver bullion and numismatic coins.  Section 6355(b) defines 
sales in bulk as a sales transaction in which the market value equals or exceeds $1,000. 
 
 Regulation 1599, which interprets Revenue and Taxation Code Section 6355, was 
recently amended to reflect the changes in the statute and will become effective July 4, 1986.  
A copy of the revised Regulation 1599 is enclosed for you information.  Section (a)(3) of revised 
Regulation 1599 defines non-monetized bullion as gold or silver which has been smelted or 
refined and has a value dependent primarily upon its gold or silver content and not upon its form.   
 
 The sales of “natural gold nuggets” does not constitute the sale of non-monetized bullion 
pursuant to the definition found in Regulation 1599(a)(3).  Even relatively pure gold nuggets, 
such as those which have a purity range between 82 and 89 percent, have not been smelted or 
refined and, therefore, do not constitute non-monetized bullion.  It therefore follows that bulk 
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sales of gold nuggets will not qualify for the exemption contained in Revenue and Taxation 
Code 6355. 
 
 Nevertheless, it is our understanding that [X] always purchases the gold nuggets for 
resale.  If so, the sale to [X] is not a retail sale and sales tax is not applicable.  To avoid paying 
sales tax reimbursement on the purchase of the nuggets, a resale certificate may be given to the 
seller (Rev. & Tax. Code §§6091 & 6092).  An example of a resale certificate is shown in 
Regulation 1668, copy of which is enclosed for your information.  If our understanding is not 
correct, and if the gold nuggets are to be held for investment, a resale certificate may not be 
given and sales tax is due on the sale of the gold nuggets to [X].   
 
 If you have nay further questions, please contact us again.   

 
Sincerely, 
 
 
 
Teresa Armstrong 
Legal Counsel 
 

TA:ba 
Enc. 
 
bc: Sacramento – District Administrator 
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