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REDACTED TEXT 

REDACTED TEXT: 

This is in response to your letter of June 24, 1980.  Your inquiry concerns the correct 
application of tax to the sales of donated used clothing and articles at your organization’s thrift 
shop, the REDACTED TEXT. 

We understand that the REDACTED TEXT is a rented facility where donated items are 
prepared (cleaned, mended, etc.) and sold.  The majority of your customers are needy persons who 
are able to purchase goods at a fraction of their value.  The store is staffed by volunteers who are 
members of the REDACTED TEXT. 

The REDACTED TEXT is a nonprofit organization.  It acts as a hospital auxiliary for the 
various hospitals in your vicinity.  Proceeds from fundraising events (including REDACTED 
TEXT’s sales) are donated to local hospitals, provide medical scholarships, and operate the 
REDACTED TEXT.  The organization has no paid staff but is composed entirely of volunteers. 

Sales and Use Tax Regulation 1570 provides that: 

“Sales by charitable organizations are exempt from the sales tax, and the purchaser 
is exempt from the use tax provided all of the following conditions are met: 

“(1) The organization must be formed and operated for charitable purposes, and 
must qualify for the ‘welfare exemption’ from property taxation provided by 
Section 214 of the Revenue and Taxation Code. 

“(2) The organization must be engaged in the relief of poverty and distress. 

“(3) The organization’s sales must be made principally as a matter of assistance 
to purchasers in distressed financial condition. 

“(4) The property sold must have been made, prepared, assembled or 
manufactured by the organization.” 

You will note that the first requirement of Regulation 1570 is that an organization must 
qualify for the “welfare exemption” from property taxation provided by Section 214 of the 
Revenue and Taxation Code.   

In discussing this matter with our Property Tax staff, we have determined that the 
REDACTED TEXT would not be exempt from the payment of property taxes (or personal 
property taxes on equipment in the case of an organization which rents property).  A thrift store 
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qualifies under Section 214 only if it shows that it is a rehabilitating persons in an on-going 
rehabilitation program.  This rule was established by the Supreme Court of California in Cedars 
of Lebanon Hospital v. County of Los Angeles 35 Cal. 2d 729 when the court decided that such 
stores are not exempt when they are used for revenue generating operations.  As a result of the 
Cedars of Lebanon case, thrift store operations can only qualify for the exemption from property 
taxation when there is rehabilitation taking place on the premises. 

Rehabilitation in this instance means an on-going program of taking disadvantaged persons 
and employing them in the whole process of the operation with a view toward a goal of establishing 
that person in society at large.  From the information supplied in your letter it appears that the 
function of the REDACTED TEXT is to generate revenue for disconnected charitable purposes 
rather than for rehabilitation.   

Because your organization does not qualify for the “welfare exemption” from property tax 
it fails to meet the requirements of Sales and Use Tax Regulation 1570 (a).  As such, tax will 
continue to apply to your sales of used clothing at the REDACTED TEXT.   

We are enclosing a copy of Regulation 1570 for your future reference.  If you have further 
questions concerning this matter, please write this office again.   

Very truly yours, 

Mary C. Armstrong 
Staff Counsel 

MCA:ba 

bc: Santa Barbara – Sierra – District Administrator 


