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This is in response to your memorandum of April 22, 1969, concerning the tax status of 
the Lesley Foundation under section 6375 and ruling 40 (Charitable Organizations).   

As you are well aware, to qualify for the exemption any organization must meet all four of 
the requirements set forth in the code and ruling.   

Whether the organization meets the requirement that it qualify for the “welfare exemption” 
is not a problem for sales tax personnel.  Either the taxpayer has satisfied the property tax people 
or he has not.  We merely rely on the property tax staff’s determination.  From what I gather, we 
are not too concerned with the requirement that they be “formed and operated for charitable 
purposes” because generally they could not meet the other requirements if they were not so formed 
and operated.  This should be considered, but I doubt if it will present major problems.   

Likewise, the requirement that the property sold must have been made, prepared, 
assembled or manufactured by the organization seems straight forward enough with the added 
learning of BTGB 59-18.   

The other two requirements need more careful analysis.   

1. The organization must be engaged in the relief of poverty and distress; and, 

2. The organization’s sales must be made principally as a matter of assistance 
to purchasers in distressed financial condition.   

The code does not contain the qualification that the purchasers be “in distressed financial 
condition.”  Apparently this language was added in the ruling to clarify the meaning of the phrase 
“of assistance to the purchasers,” and conform it to the tenor of the rest of the section.  Actually, 
almost anything could be “of assistance to the purchasers,” so this requirement that they be “in 
distressed financial condition” is a logical and consistent one which I am sure would be given 
effect by the courts.  BTGB 59-18 further explains this qualification as aiding purchasers “by 
selling its property at reduced prices.”  In other words, it is not enough that the sales be “of 
assistance,” they must be of financial assistance.   



Since the question is beginning to arise more frequently in regard to homes for the aged, 
and there currently is not too much learning on the subject, I thought it wise to attempt to define 
more accurately “poverty and distress” and “distressed financial condition” and set some standards 
or guidelines for application of those terms.   

Considering the problem first from a purely financial viewpoint, annotation 1238.85 says 
that single persons with annual incomes of $4,000 and married persons with annual incomes of $4, 
800 are not in a state of poverty.  Annotation 1238.90 advises that individuals with monthly 
incomes of $300 to $400 are not in a state of poverty.   

The state program of Old Age Assistance (OAS) sets a minimum subsistence income of 
$123.50 ($65 room and board; $58.50 personal needs) and a maximum of $160.50 (up to an 
additional $37 for room and board) per person regardless of marital status for persons not needing 
special care.  For persons needing minimum to moderate care (known as Group I Care”), the 
maximum allowable is $182.50 ($128.50 room and board; $54 personal needs).  For moderate to 
intensive care (Group II) the maximum allowable is $197.50 ($153.50 room and board; $44 
personal needs), but $9 must come from county or voluntary contributions as the maximum state 
participation is limited to $188.50.   

In each instance, the figure represents the state-established subsistence and any income 
received from any source (including social security benefits) is subtracted from this figure to arrive 
at the state contribution.  Thus, any person with an income of $198 (except as explained below) 
would not be in need of financial assistance in the view of the state’s social welfare system.   

Recognizing that costs vary from area to area, the OAS program allows a county to elect 
to be governed at the “local rate” for Group I and II recipients.  What this means is that any 
differential payments made by the county from their own funds and any voluntary contributions 
from relatives not responsible for support under the law, will not be counted as income up to a 
certain amount in computing the state contribution.  The highest “local rate” in Group I is $220 
and in Group II $225.   

In addition, to qualify for OAS a single person cannot have over $1,200 in personal 
property and married persons over $2,000.  They may not own real property in excess of $5,000 
assessed valuation, and that property must be placed in a beneficial use contributing to support of 
the recipient.   

The U.S. Department of Health, Education and Welfare sets the poverty level of income 
threshold for persons living alone at $l635 ($136.25/mo.) for nonfarm families and $1,141 
($95.41/mo.) for farm families.  The figures are $1,565 ($130.41/mo.) and $1,095 ($91.08/mo.) if 
the person is over 65.  For two-member families the threshold income is $2,115 ($176.25/mo.) 
combined for nonfarm families, and $1,475 ($122.75/mo.) combined for farm families.  These 
figures fall to $1,970 ($164.16/mo.) and $1.380 ($115.00/mo) for persons over 65.  (These figures 
are based on 1966 income.  Because of inflation, they should be adjusted upward.)   



It seems reasonable to make reference to these figures when defining “poverty” and 
“distressed financial condition.”  In the case of homes for the aged, reference is to the financial 
status of the residents, i.e., do they serve persons whose income is at or slightly above the poverty 
level?  To be as liberal as possible under the circumstances, we should adopt these tests based on 
the highest level allowed in the OAS program (other than for intensive care units).   

1. Incomes of $225-$275 per month are equivocal.  They may not be poverty 
level incomes but the persons can be in distressed financial condition depending on 
the other circumstances of the case.   

2. Incomes in excess of $275 per month will be considered to be above the 
poverty level, and the persons will be presumed not to be in distressed financial 
condition.   

3. Incomes below $225 per month will be presumed to be below the poverty 
level.   

In determining whether an organization is engaged in the relief of poverty and distress, it 
shall be considered that providing the basic necessities such as room and board at prices below the 
usual market value is a form of relief to persons whose income is below or near the poverty level.  
That is, allowing them to purchase these needs at prices within their income where they would not 
be able to afford them otherwise.   

Persons below or slightly above the defined poverty level are considered to be in a 
distressed financial condition.  Consequently, if an organization were making sales of meals and 
lodging to persons whose income is below or near the poverty level at reduced prices so as to be 
of real assistance to the purchasers, it would be engaged in the relief of poverty and distress and 
would meet the two requirements for the exemption.   

To qualify for the exemption, the primary purpose of the operation in question must be to 
relieve poverty and distress.  This purpose, of course, does not have to involve only sales of taxable 
tangible personal property, but the overall purpose must be to relieve poverty and distress.  
However, the primary purpose of the organization does not have to be the relief of poverty and 
distress but can be broadly charitable, so long as it is engaged in some measure in the relief of 
poverty and distress.  In addition, the sales for which it seeks exemption must be made principally 
as a matter of assistance to purchasers in distressed financial condition.  In other words, 
organizations will not be able to qualify by having a few residents who are poverty stricken.   

“Principally” may be subject to certain subjective interpretations relating to motivation, 
etc., but for our purposes, an objective standard should be used.  We would say, therefore, that at 
least 51 percent of the regular purchasers should be in “distressed financial condition” or it will be 
presumed the sales are not made principally to benefit such persons.  Any organization which 
serves 66 percent or more persons in distressed financial condition will be presumed to meet the 
requirement.  Between 51 percent and 66 percent the organization must present other proof to 
substantiate their claim for exemption.  A history of more than one year can be used, but it must 
show a pattern and intent to aid financially distressed purchasers.   
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Some organizations may be indisputably engaged in the relief of poverty and distress, but 
do not make sales as a matter of assistance to the purchasers.  Typically, such organizations would 
have fund-raising sales in which not only would they not be selling at bargain prices, but would 
be relying on the charitable motivation of their customers to induce them to pay inflated prices for 
the merchandise.   

We turn now to the [L] to apply these principles and standards to their operation.  The [L] 
is a nonprofit corporation organized under California general non-profit law for charitable 
purposes.  Their charitable activities originally extended into several areas, but now apparently are 
restricted to homes for senior citizens.  They have been ruled exempt from federal income taxes 
under IRC section 501(c)(3) and from state income taxes under section 2370l(d).  They have also 
qualified for the “welfare exemption” from property taxes.   

In furtherance of their work with the aged, the [L] has built two apartment structures in San 
Mateo, [PP] and [PT], financed with loans from the United States Government under section 202 
of the Housing Act of 1959.  [PP] provides housing only, but [PT] serves two meals a day (dinner 
mandatory) to its guests.  It is the sale of these meals that is the subject of our inquiry.   

The meals are prepared by employees of the [L] under the direction of a supervisor supplied 
under contract with [M], a restaurant and cafeteria chain. (In my opinion, this meets the 
requirement that the articles sold be prepared by the organization.)  Foodstuffs are purchased from 
[M] at their bulk rate to keep costs down.  It is important that residents eat the balanced meals 
provided, as experience has shown they do not always provide themselves with proper nutrition.   

The meals and housing are ostensibly provided at or near cost on a nonprofit basis.  
Currently, the charge for meals is $62.50 per person per month for two meals a day.  Room rents 
are $65 - $80/month for studios and $110 - $120 for one bedroom double occupancy.   

The [L] provides direct financial aid to residents who cannot meet the monthly charges in 
order to secure their federal income tax exemption.   

Financial statements indicate a net profit on meals of $1,031.62 in 1967 and a net loss on 
meals of $2,650.89 in 1969.  Net profit on all operations was $17,358.85 on gross receipts of 
$350,862.51 in 1968 (profit: 4.9%).  No allowance for depreciation is made in computing this 
profit, though a large reserve for repairs is maintained.  The loan agreement requires that any cash 
surplus be transferred to a reserve fund bank account to be applied on the loan.  It is thus clear that 
the facilities of the apartment house and dining room are offered at prices below what one would 
expect to be a normal commercial level.   



Officers of the corporation state that the project is intended to benefit low-middle income 
elderly persona and families, and they advertise it as such.  They also claim that the federal loan 
is based on such benefit.  However, no limitation to low-middle income residents appears in the 
articles of incorporation, and the advertising brochure states no financial requirement for 
admission.   

It is stated that the average income of the residents is $200 per month.  This is not very 
helpful.  What we want to know is whether they are primarily engaged in the relief of poverty and 
distress which means we want to know the number of persons served whose income is at or below 
the poverty level.  I would appreciate it if the district can secure additional information concerning 
the distribution of income on the scale from lowest to highest, i.e., how many people are at what 
level of income.  I want to know how many married couples or other persons living together are 
involved and whether they each have an income of $200 (or a combined income of $400).   

LAA:ph 

cc: San Francisco – District Administrator 
San Mateo – Subdistrict Administrator 
Headquarters – Return Review Unit (BC) 
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The subject of this memorandum arises out of my recent communication (attached) to 
Audit Refunds.  In analyzing the application of Annotations 165.0140 and 165.0100 to a particular 
set of facts, I commented (see footnote, page 2) that the statements in Annotation 165.0100 
regarding specific incomes in dollar amounts and their significance should be ignored because the 
annotation was written twenty years ago and the figures are no longer relevant to a determination 
of whether persons are in “distressed financial condition.”  Mr. Les Sorensen requested that I 
provide you with proposed language for a change in that annotation.  

My suggested change would be to delete items 1, 2, and 3 in the annotation and to reduce 
it to the following statements:  

“Residences for senior citizens.  When determining whether meals served by residences 
for senior citizens qualify for the charitable organization exemption reference should be made to 
the financial status of the residents.  Persons whose income are near the poverty level are in 
distressed financial condition.  Providing meals at significantly reduced prices so as to be of real 
assistance to the purchasers is a form of relief of such persons.”   

I do not know whether there is any interest in new annotations, but if so, I would propose 
the following, based on the attached memorandum: 

Meals Served at Low Income Housing.  On site sales of meals to tenants by an organization 
formed to provide affordable housing to low and moderate income persons are not taxable where 
the organization meets the requirements of Regulation 1570.  The fact that the welfare organization 
property tax exemption applies to 80.1% of the units constitutes substantial compliance with the 
requirement that the organization must qualify for the “welfare exemption” from property taxation.   

Let’s discuss as I have some questions regarding my own suggestions! 

SL:cl 

Attachment 
Cc: E. Les Sorensen, Jr. w/c of attachment 


