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Subject: S--- O--- C--- Y---

This is in response to your memorandum dated June 11, 1997 which is a follow up to 
previous correspondence between us regarding the application of Revenue and Taxation Code 
section 6375. Your further explanation, which is very helpful in my understanding as to the 
issues involved, is as follows: 

“Section 6375 requires qualifying organizations to make, prepare, assemble or 
manufacture the items that they donate as a matter of assistance to the donees.  Regulation 1570 
explains what constitutes assembly and preparation.  The difference we see in the two groups is 
that the toothbrushes, tooth paste, clothing and some medications are assembled into a package 
by the Y--- and given to the donees when they arrive at the Y---.  The paper goods (paper plates, 
napkins, etc.) are made available to the residents to use when they prepare their own meals at the 
facility. The over-the-counter medications are in a basket on the counter for residents to take as 
needed. 

“I realize that assembly only requires bringing items to a location for donation but it isn’t 
clear in our mind as to when an item is being consumed (used) by the organization and when it is 
being donated. Regulation 1570 (c) (1) states that tax applies to sales to an organization of 
supplies such as tools, office supplies and other articles not otherwise exempt.  Paper plates and 
napkins provided by the organization for residents to use seem to be items consumes, like toilet 
paper. Other organizations have requested exemption from the tax on items used by children at 
day care centers, dental supplies used in treating patient donees or dish soap provided at care 
facilities.  We have always determined these items to be taxable as items consumed by the 
organization in providing their service. 

“The number of organizations that request exemption is increasing.  Most of the 
organizations are donating and are not selling.  They all feel their purchases should be 
nontaxable. Many are packaging the donations into kits that are handed out.  Teddy bears and 
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essentials kits are given to children and rape victims by police on behalf of Assistance Leagues. 
If the definition of ‘assembled’ and ‘prepared’ can include any tangible personal property 
provided to a donee, then we may need to revisit our approach to the requests we receive.  Most 
applicants clearly meet the first three conditions in Regulation 1570.  It’s determining whether 
the fourth condition is met that we are having a problem with.” 

As you note, our requirements for regarding the group as “assembling” property to be 
donated is lenient. It seems that if the nonprofit group has to go somewhere to pick up the 
property, subdivision (a)(4)(D) of Regulation 1570 would regard that as “assembled” for 
purposes of the exemption.  This seems to cover virtually any situation where the nonprofit 
group has to go out in the world and purchase (“assemble”) the property it wishes to donate. 
Thus, to restate what I understand to be the key issue in this particular inquiry: does the nonprofit 
group donate the items in question to its clientele, or does the nonprofit group otherwise 
consume the property in providing its services?  Since you have already determined that the 
nonprofit group satisfies the other three requirements for exemption and the purchasing seems to 
satisfy one-half of condition four, if it donates the property the other half of the fourth condition 
is satisfied and no tax applies to the group’s purchases.  However, if the group is regarded as 
consuming the property in any other manner, tax applies when it purchases the property. 

You regard the Y--- as meeting the conditions for exemption when it assembles goods 
into a kit that it gives to donees when they arrive at the Y---.  The kit could include some 
medications.  I assume the medications left in a basket are individual pills or otherwise separate 
doses of medication.  It does not appear to me that such individual medications left in a basket 
for the residents to take as needed should be treated differently for purposes of section 6375.  It 
seems that the intent is to donate individual medications to residents on an as-needed basis for 
their consumption. I believe that medications taken by the residents from the basket are donated 
to those residents. 

The paper goods are a more difficult issue. I assume that you regard the food items being 
served as coming within the section 6375 exemption (which is probably only relevant with 
respect to the Y---’s purchases not coming within section 6359, such as purchases of soft drinks).  
If the paper goods were combined in a “to go” container that was removed from the premises, it 
seems that they too would fall within the section 6375 exemption.  However, when they are used 
for food service on site as a substitute for more permanent dishware (that would have to be 
washed and stored), it seems to me that we should treat them the same as the items they replace. 
That is, I believe we should not regard the Y--- as donating such items, but rather as otherwise 
using the items to provide its services, which includes the providing of the food facilities in 
which the Y--- uses the paper products. 

You indicate that you have always treated dental supplies used in treating patients and 
soap provided at care facilities as not being donated within the meaning of section 6375.  I agree 
that the supplies used by a dentist are not donated for purposes of section 6375 but rather are 
otherwise consumed by the organization to provide services.  On the other hand, if the 
organization gives a tube of toothpaste, floss, and a toothbrush to the patient for the patient’s 
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later use, I believe that would be a donation for purposes of section 6375.  I am not sure what 
you mean be dish soap.  If it is a separate container or bar of soap given by the organization, I 
believe it is a donation for purposes of section 6375.  However, if it is a communal situation 
(e.g., the bar of soap in the bathroom, or a bottle of dish soap in the kitchen that someone can use 
to clean their own dishes), I believe that the organization is not donating such items for purposes 
of section 6375 but rather is otherwise consuming such items in performing its services. 

Since we will be meeting this Friday on a related subject, we can discuss the contents of 
this memorandum at that time if further discussion is necessary. 

DHL/cmm 

cc: Mr. Dennis Fox (MIC:92) 
Ms. Rachel Carnes (MIC:44) 
Mr. Gary J. Jugum (MIC:82) 


