
 
 

 
 
 
     

 
 
 
 
 
 

 
   
  
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 150.0340 

To: Out-of-State – Auditing (RLH) October 14, 1969 

From: Tax Counsel (JKM) - Headquarters 

Subject: P--- N--- - G---       SR -- XX-XXXXXX 
XXXX East XXth 

 --- ---, CA 

This is in reply to your memorandum dated August 4, 1969, in which you request our 
opinion as to the taxability of the sale of machinery and equipment in place by The C--- P---, Inc. 
(C---) to The D--- P---, Inc. (P---).  

By lease dated September 2, 1952, C--- leased premises in ---, California, from The O--- 
L--- I--- Company for the purpose of carrying on therein a printing, binding, engraving, 
lithographing, electrotyping, publishing and rotogravure business.  The lease was for a term 
beginning September 15, 1952, to January 14, 1986.  Article 12 provided, in part: 

“12.01. Lessee shall have the right to place or install in said premises such trade 
fixtures and equipment…as it shall deem desirable for the conduct of the 
business…with the right to remove said trade fixtures and equipment upon or 
before the expiration of the lease… . 

“12.02 All alterations, additions and improvements…except trade fixtures and 
equipment placed or installed by Lessee as provided in paragraph 12.01…shall be 
deemed a part of the realty… .”   

Thereafter, by agreement dated July 24, 1968, C--- agreed, among other things, to sell its 
assets located at the leased premises and to assign its entire interest in the leasehold to P---.  O---, 
as lessor of the premises, consented to the assignment of the lease to P---, and acknowledged P--- 
as the owner of the leasehold estate under the lease with all rights of the lessee thereunder by 
agreement dated August 9, 1968.   

An agreement by the seller and buyer of affixed equipment with the lessor of the property 
to which the equipment is affixed that the equipment is to be regarded as personalty which the 
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buyer may remove results in the classification of the equipment as personal property and not real 
property for purposes of the Sales and Use Tax Law.  Gross receipts from the retail sale of such 
equipment are subject to sales tax (Standard Oil Co. v. State Board of Equalization, 232 
Cal.App.2d 91). Such is the case here.  By Article 12.02 of the C--- - O--- lease, trade fixtures 
and equipment installed by C--- were not deemed to be part of the realty.  As personalty, Article 
12.01 permitted C--- to remove any trade fixtures and equipment which it installed on the lease 
premises.  As a result of the assignment of the lease from C--- to P---, together with the consent 
of O---, P--- became entitled to all the rights which C--- had thereunder, including the provisions 
of Article 12. Thus, we would regard the gross receipts from the sale of the machinery and 
equipment in place as taxable.   

JKM:smb 

cc: --- --- District – District Administrator 
--- – Subdistrict Administrator 
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