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“R: 

In answer to your letter of August 13, we advise that sales tax applies to the sale of earth if the sale 
is made in the form of tangible personal property by a retailer.  Sometimes a landowner will grant a 
person the right to enter upon his land and remove earth therefrom.  This does not constitute a sale 
of tangible personal property since the earth is converted to personal property by the act of 
severance performed by the purchaser.  The Attorney General has ruled this type of transaction not 
to be subject to the sales tax.   

On the other hand, a landowner may sell earth which he has removed or which exists in the form of 
tangible personal property.  Such a sale is taxable unless the seller is a nonretailer and makes not 
more than two sales in any 12-month period.  Again, the seller could be a retailer of other 
commodities, and if the earth were not held or used in the activity requiring the holding of a seller’s 
permit, the sale could be an exempt occasional sale under Section 6006.5 of the Sales and Use Tax 
Law. 

Other circumstances affecting the application of the tax relate to whether the seller also undertakes 
to apply the earth to real property in its new location sufficiently to constitute him a construction 
contractor under sales and use tax ruling 11.  As you will see, there are several factors entering into 
the determination of taxability. We are enclosing copies of the Sales and Use Tax Law and Ruling 
11. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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