





	

140.0080STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

January 26, 1968 

J--- O--- S--- Co. 
P. O. Box XXXX 
---, WI  XXXXX 

Attention: Mr. R--- H. G--- SR -- XX XXXXXX 
  Assistant Treasurer 

Gentlemen: 

Your petition for redetermination dated November 21, 1967, has been referred to this office 
for reply.   

In your petition you request a redetermination of the amount stated under “Total Sales 
Understated” in the October 16, 1967, field audit report and the elimination of the resulting tax 
thereon. 

You operate an authorized service station in San Francisco for “Oster” electric appliances. 
When a customer brings in an Oster blender for repair, if you estimate of the cost of repair is high, 
the customer is offered a new blender in lieu of having his worn blender repaired.  If the customer 
accepts your offer and purchases the new blender, he leaves the worn blender with you.  Each 
transaction is characterized by a description of the new blender, a price figure, a sales tax figure 
based on the price figure, a total figure, and a description of the worn blender, which is referred to 
as a “trade-in.”  No amount is attributed to the worn blender which is “traded in.”  It is your position 
that in these transactions no property is being traded in.   

However, in our opinion, these transactions include property traded in.  A customer who 
purchases a new blender leaves his worn blender at your store.  This is clear from the copies of 
records which have been incorporated in the audit report and from the invoices relating to the 
transactions.  While you may receive no benefit or use from the worn blenders, the fact remains that 
the customer is leaving a worn blender and a cash or credit payment in return for a new blender.   
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Sales and Use Tax Law section 6012 defines “gross receipts” and provides, in part: 

“The total amount of the sale or lease or rental price includes all of the following: 

“(b) All receipts, cash, credits and property of any kind.” 

Usually the value attributable to property traded in is the fair market value.  However, under 
Sales and Use Tax Law ruling number 65, and the case of Hawley v. Johnson (1943) 58 Cal. App. 
2d 232, the parties may fix the trade-in value at other than the fair market value, and this agreed 
value then becomes the market value includible in gross receipts.  Where the parties have not fixed 
a trade-in value on worn property, and where the worn property has no scrap value and is junked at 
the time it is traded in, however, it is our opinion that the worn property has no market value and 
that no trade-in value is attributable to the worn property.   

Accordingly, we are recommending to the board that the amount stated under “Total Sales 
Understated” be deleted and that the resulting tax assessment thereon be canceled.  You will receive 
official notice of the board’s action in due course. 

Very truly yours, 

T. P. Putnam 
Tax Counsel 

By______________________ 
J. Kenneth McManigal 
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