










135.0030STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-5550 

   September 29, 1988 

Mr. A. M--- J---
J--- & L---
P. O. Drawer XXXXX 
---, CA XXXXX 

Dear Mr. J---: 

This is in response to your letter dated September 7, 1988 regarding the requirements of the 
Sales and Use Tax Law with respect to repossessions and sales by a California banking institution. 
You ask: 

"1. Must the Bank hold a retail seller’s permit in order to repossess personal 
property in which the Bank holds a perfected security interest? 

"2. If the Bank repossesses personal property for the sole purpose of resale to 
third persons, does the repossession constitute a taxable event? 

"3. “If, rather than repossessing the property, the Bank conducts an auction 
and credit-bids in and acquires the personal property, which it intends to thereafter 
resell, does the purchase from the auction constitute a taxable event? 

"4. “Must the Bank hold a retail seller’s permit if it holds more than three 
auctions of personal property, during which auctions the Bank purchases the property 
for the purposes of resell? 

"5. “If the Bank resells personal property, acquired through repossession or 
auctions, under what circumstances must it hold a retail seller’s permit?”   

Initially we note that California Constitution Article XIII, Section 27 provides that the tax on 
state banks measured by their net income is in lieu of all other taxes except taxes upon real property 
and vehicle registration and license fees unless otherwise provided by the Legislature.  The 
Legislature has so provided in Revenue and Taxation Code Section 23182, and beginning in 1980 
state banks became liable for sales and use taxes.  (See Reg. 1567.)   
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Repossession is the power granted by contract to the holder of a security interest in property 
to take possession of that property upon default and sell the property to satisfy the amount of its 
security interest.  When a bank repossesses property and sells it pursuant to its power of sale, it is a 
seller because it is transferring title to the property in exchange for consideration pursuant to its 
contractual power to do so.  (Rev. & Tax. Code §§ 6006, 6014, Business Taxes Law Guide 
Annotation 220.0080 (5/3/50, 9/16/87).)  A person engaged in the business of selling tangible 
personal property is required to hold a seller’s permit.  (Rev. & Tax. Code § 6066, Reg. 1699.)  A 
person is engaged in business as a seller of tangible personal property if that person makes three 
sales within any twelve month period.  (Reg. 1595(a)(4).)  If the bank makes at least three sales in 
any twelve month period, whether those sales are of its own property or pursuant to a contractual 
power to sell, the bank is required to hold a seller’s permit.   

If the bank is required to hold a seller’s permit, the bank owes sales tax on its retail sales of 
tangible personal property measured by the gross receipts from those sales.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of 
business in the form of tangible personal property.  (Rev. & Tax. Code 6007.)  The burden of 
proving that the sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the bank unless it 
takes from the purchaser in good faith a timely resale certificate.  (Rev. & Tax. Code § 6091, 
Reg. 1668.)  Thus, a sale by the bank is subject to sales tax unless it takes a timely resale certificate 
in good faith from the purchaser or establishes that the sale was not at retail.   

Since the bank may not actually hold title to the property prior to the sale, it can also be the 
purchaser of the property when credit bidding at an auction it has conducted.  Therefore, when the 
bank credit bids to acquire personal property at an auction it conducts, that sale is subject to tax 
unless the bank establishes it was a sale for resale.  Assuming the bank does not make any use of the 
property other than retention, demonstration, or display while holding it for sale in the regular 
course of business, the sale to the bank will not be at retail and will not be subject to tax.  (See 
Rev. & Tax. Code § 6094, Reg. 1669.)  When the bank resells the property, that sale is subject to 
sales tax unless it is not at retail.   

If you have further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel 

DHL:ss 


