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SENT BY FAX 

Attention: Mr. R--- G---
H--- - P--- C---
Financial Services Center Tax Department 
P. O. Box XXXX 
--- ---, CO XXXXX 

Re: SY – XX-XXXXXX 

Dear Mr. G---: 

This is in response to your September 27, 1994 letter to Assistant Chief Counsel Gary 
Jugum regarding the application of tax to software licensing and maintenance agreements.  

You state that H--- - P--- ("H---") routinely purchases non-custom, prewritten software 
from vendors who ship a master disk/tape to H--- in --- ---, California.  This master is installed 
on one of H---'s computer servers such that H--- employees throughout the world may log-on to 
the server from remote locations and download the software to their personal workstation.  H---
provides the software vendor with an initial payment for a certain number of licenses and agrees 
to pay a fixed price for each additional license purchased.  H--- sometimes purchases an optional 
maintenance agreement from the vendor entitling it to receive software updates and technical 
support for the software via telephone. Software updates consist of computer disks which are 
sent to H--- in --- --- for installation. 

You ask a series of questions based on the above facts.  For purposes of clarity, we have 
responded to each of your questions separately. 

"(1) The majority of the licenses purchased by H--- are 
associated with installations at H--- sites not located in 
California. In the network-distribution scenario ... 
described above, is the taxability of the software governed 
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by the location where the vendor shipped the master disks 
(server location) or where the user/licensee is located?" 

California imposes sales tax a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) When sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price 
of property purchased from a retailer for the storage, use or other consumption in California. 
(Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) Thus, tax applies if a sale or use of tangible personal 
property occurs inside this state. 

It is not clear whether the sale of software occurs in California.  If so, sales tax applies to 
the gross receipts from the sale.  If not, H--- is purchasing the software for use in California at its 
server location in this state and that use is subject to use tax.  The measure of the sales or use tax 
includes all amounts charged by the vendor for the sale of the software including all license and 
other end user fees. (Reg. 1502(f)(1)(B).)  This means that H---'s initial payment for a certain 
number of licenses as well as additional license fees purchased after the initial sale of software 
are subject to tax. All charges paid for software updates provided to H--- in tangible form are 
also subject to tax. 

"(2) Is the taxability of the software maintenance governed by 
where the vendor ships the update disks (server location) or 
where the user/licensee is located?" 

Sales of optional software maintenance agreements are discussed in Sales and Use Tax 
Regulation 1502(f)(1)(C): 

"Maintenance contracts sold in connection with the sale or 
lease of prewritten computer programs generally provide that the 
purchaser will be entitled to receive, during the contract period, 
storage media on which prewritten program improvements or error 
corrections have been recorded. The maintenance contract also 
may provide that the purchaser will be entitled to receive, during 
the contract period, telephone or on-site consultation services. 

".... 

"If the purchase of the maintenance contract is optional 
with the purchase, but the purchaser does not have the option to 
purchase the consultation services in addition to the sale or lease of 
storage media containing program improvements or error 
corrections, then the charges for the consultation services are 
taxable as part of the sale or lease of the storage media. If, 
however, the purchaser may, at its option, contract for the 
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consultation services for a separately stated price, in addition to the 
charges made for the storage media, then the charges for the 
consultation services are nontaxable." 

This means that a maintenance agreement to provide program updates on storage media 
is regarded as a contract for the sale of tangible personal property.  Sales or use tax applies if the 
sale or use of the property occurs in California.  (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6201, 6401.) 
Under the facts of your letter, the measure of tax includes all charges made for the updates since 
the sale or use of the update media will occur in California.  (The fact that the remote locations 
outside California will access the software on H---'s server is irrelevant since the place of use is 
H---'s server in --- ---.)  The measure of tax also includes charges for consultation services unless 
the consultation is optional and such fees are separately stated. (Reg. 1502(f)(1)(C).) 

"(3) If at some point during the software licensing 
agreement outlined above, the vendor begins sending software 
upgrades by `remote telecommunications' will this affect the 
taxability of licenses and maintenance fees purchased after the 
electronic reception of the upgrade?  (An upgrade constitutes a 
whole new version of the software, not just a portion.)" 

The sale of a prewritten program is not taxable if the program is transferred by remote 
telecommunications from the seller's place of business to the purchaser's computer provided the 
purchaser does not obtain possession of tangible personal property, such as storage media, in the 
transaction. (Reg. 1502(f)(1)(D).) This type of transaction is not subject to tax since the transfer 
of software via telecommunications is not regarded as the sale or use of tangible personal 
property inside this state. 

You state that H--- purchased computer software from its vendor and received shipment 
of a master disk/tape in --- ---, California.  As discussed above (question 1), sales or use tax was 
due on this transaction measured by the entire sales price, including any license fees paid after 
the original sale that related to the sale of the tangible personal property. H---'s subsequent 
purchase and receipt of software updates, whether by physical receipt of updated disks or via 
remote telecommunications from H---'s vendor, do not affect the application of tax on H---'s 
original transaction with its vendor, or the fact that tax applies to any additional license fees paid 
with respect to software that had been transferred in tangible form.  The same rules apply to any 
maintenance contracts involving the transfer of updates in tangible form. 

Tax does not apply to charges for maintenance contracts that provide for updates via 
telecommunications with no transfer of tangible personal property.  (Reg. 1502(f)(1)(D).)  H---'s 
future receipt of updates via telecommunications will not, however, affect the application of tax 
on previously received update disks from the vendor nor to additional user fees related to any 
sale of software transferred in tangible form.  
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If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 
---

cc: --- --- District Administrator - --


	Attention: Mr. R--- G---



