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July 20, 1993 

  

Mr. J--- -. G---
M--- T--- S---
C--- & L---
O--- P--- O--- Square 
---, --- XXXXX 

Dear Mr. G---: 

This is in reply to your April 20, 1993 letter regarding the application of sales tax to 
charges for licensing of computer software under the following facts you provided: 

“A computer software company (“Company”) generally licenses its copyrighted 
object-oriented database management and development tool software programs 
(hereinafter “programs” or “software”) in machine readable object code to third 
party licensees. The same basic programs and development tools are licensed to 
all licensees, although after the license agreement is executed such programs may 
be “fine tuned” by Company’s consultants to maximize effective use by the 
licensee. 

“Company provides instructional and operational manuals and other reference 
documentation (hereinafter “documentation” or “documentary materials”) 
pertinent to such programs.  Charges for such documentary materials are 
separately stated. 

“At the option of the licensee, Company provides Standard Technical Support 
Agreements (hereinafter “maintenance agreements”), which involve the provision 
of technical assistance via telephone or electronic mail and the provision of 
software upgrades in most cases.  Maintenance agreements for some product 
platforms do not include upgrades; in these instances, upgrades are available for a 
separate charge. 
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“In some cases “on-site technical assistance” is also provided for a separate 
charge over and above the fee for the maintenance agreement.  On-site technical 
assistance involves technical assistance by Company’s technical support staff and 
advisory consulting, and does not involve manipulation or modification of the 
licensed software. Charges for such services are separately detailed on 
Company’s invoices. 

“Company engages in business with two general types of licensees:  (1) licensees 
who use Company’s programs solely for internal data processing operations or to 
develop software applications or combine Company’s programs with other 
software products which are in turn used internally by the licensee (“licenses for 
internal use”), and (2) VARs. In no case do licensees use Company’s programs 
for both of the above purposes. 

“VARs generally use Company’s programs (or program development tools) to 
develop, market and sublicense application programs which include, as a 
component part, Company’s programs or portions of Company’s program.  Under 
Company’s Standard Value Added Reseller Agreement (“Agreement”), a copy of 
which is attached, the VAR agrees to act as a non-exclusive value added reseller 
for Company in a specified sales territory for the term of the agreement.  Pursuant 
to the agreement Company grants the following non-exclusive licenses to VARs: 

(a) A license to operate Company’s programs and program 
development tools within the territory for purposes of the VAR’s 
internal use, development of programs of which Company’s 
programs are component parts (“hybrid programs” or “application 
programs”) and providing support services to customers. 

(b) A license to market, distribute, and sublicense, by itself and 
through authorized sub-distributors, Company’s programs and 
program development tools as part of an embedded in the VAR’s 
hybrid program.  This license includes a license to copy 
Company’s programs in conjunction with copying the hybrid 
programs for purposes of distributing and sublicensing such hybrid 
programs. 

(c) A license to operate Company’s programs for the sole 
purpose of demonstrating the operation and capabilities of the 
VAR’s hybrid programs to prospective subdistributors and 
sublicensees. See Agreement, section 3.1.” 



Mr. J--- -. G--- -3- July 20, 1993 
120.0520 

Given this information, you ask that we confirm your understanding that the transfers of 
the programs by the Company to the VARs are not sales for resale.  We agree.  The transfer by 
the Company is not a sale for resale, because the VARs do not sell the actual software received 
from the Company nor do they physically incorporate the software into tangible personal 
property sold by the VARs. Rather, the VARs make a use of the software by retrieving data 
from the software and incorporating the data into other software produced by the VARs. 
(Cf. Simplicity Pattern Company v. State Board of Equalization (1980) 27 Cal.3rd 900.) 

Sales and Use Tax Regulation 1502, Computers, Programs, and Data Processing, 
provides the application of sales tax to charges for pre-written programs at subdivision (f)(1). 
Subdivision (f)(1)(B) of the regulation provides: 

“Tax applies to the entire amount charged to the customer.  Where the 
consideration consists of license fees, all license fees, including site licensing and 
other end users fees, are includable in the measure of tax.  Tax does not apply, 
however, to license fees or royalty payments that are made for the right to 
reproduce or copy a program to which a federal copyright attaches in order for the 
program to be published and distributed for a consideration to third parties, even 
if a tangible copy of the program is transferred concurrently with the granting of 
such right. Any storage media used to transmit the program is merely incidental.” 

We agree with your analysis that the premise of subdivision (f)(1)(B) is that the true 
object of the transaction is the transfer of the intangible federal copyright and that the 
subdivision applies to transactions where the copyrighted program is transferred for the purpose 
of a VAR incorporating the copyrighted program into a hybrid program which the VAR 
publishes and distributes for a consideration to third parties. 

You asked whether Section 3(1)(a) of the Agreement would cause tax to apply to all or 
part of the Company’s license fee.  Yes, since Section 3.1(a) of the Agreement grants a license to 
the VAR to make internal use of the programs, tax applies to the portion of the license fee 
attributable to such use. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Staff Counsel 

RLD:ph 


