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June 24, 1996  

Mr. J--- E. D---, CPA 
D--- & C---, P.L.L.C. 
XXXXX --- Road, Suite XXX 
---, Texas XXXXX 

Re: Electronic Transmission Corporation 

Dear Mr. D---: 

This is in response to your March 19, 1996 letter to Deputy Director Glenn A. Bystrom 
requesting a letter ruling on the application of tax on various activities undertaken by your client, 
the E--- T--- C--- (“ETC”). I initially note that the Board staff does not issue rulings.  Revenue 
and Taxation Code section 6596 sets forth the circumstances under which a taxpayer may be 
relieved of liability for taxes when reasonably relying on a written response to a written request 
for an opinion. In order to come within the provisions of section 6596, all relevant facts, 
including the identity of the taxpayer, must be disclosed.  Since you have identified your client, 
our opinion below comes within the provisions of section 6596 to the extent that you have 
identified and clearly set forth all relevant facts surrounding the transaction(s) in question.  We 
note, however, that not all aspects of ETC’s transactions are entirely clear to us.  Copies of 
contracts, leases, and other relevant documentation between ETC and its customers were not 
provided to use for review. Our opinion below may be different upon review of these 
documents. 

You state: 

“ETC, which is qualified to do business in Texas, is primarily engaged ‘in the 
electronic receipt and transmittal of claims’ on behalf of their customers.  ETC 
does not have an office or any employees in California.  The company plans to 
send employees into California to install computer software and train customer 
employees in the future. 
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“ETC moves claims electronically between providers of health care 
(Self-Insured/Self Administered business entities, Preferred Provider 
Organizations (PPOs), and Third Party Administrators (TPAs)) and payors of the 
claims.  We have described three potential cases below that illustrate the 
paperless claim flow. 

“1. ETC will supply a computer software interface program to be installed at the 
customer’s corporate headquarters in California.  However, the customer’s 
branches and retail stores are located in various states.  All of the insurance claim 
forms will be sent to the corporate headquarters in California for processing. 

“Along with this program, ETC may provide a scanner to be utilized in scanning 
the claim form into a personal computer at the provider’s (customer’s) California 
location. The data is edited at the provider’s location and then transmitted 
electronically to ETC’s computer located in Texas.  ETC would change the file 
format but would not make any decisions regarding the information contained on 
the claim.  The payor of the insurance claim may be located anywhere in the 
United States. The insurance provider (customer) of ETC was located in 
California. 

“2. This case is similar to number 1 except that the customer’s branches and retail 
locations send the insurance claim forms directly to ETC’s location in ---, Texas 
for further processing. The claims are not handled by the customer’s corporate 
location in California. 

“After receipt of the claim by ETC, the claim is processed in the same manner as 
case number one. 

“3. This case differs from the other cases in that the claims are not scanned into the 
computer at the corporate headquarters located in California.  The claims are filed 
electronically by the insurance provider (ETC’s customer) using a local 
clearinghouse. The claims are sent electronically from various states through the 
existing electronic claim networks (i.e., NEIC, Envoy, BCBS and others) to ETC. 
 ETC processes the claim and transmits the claim electronically to the payor.” 

You ask whether tax applies to specific charges by ETC under each of the foregoing 
scenarios. For purposes of clarity, we have lumped some of your specific inquiries together and 
have responded to these items below in a somewhat inverse order.1  We further assume for 
purposes of this opinion that ETC’s customers are not insurance companies that pay California 
gross premiums insurance tax. 

1  We initially address the application of tax to ETC’s non-invoiced charges for computer software and hardware.  
We next address the application of tax on the various fees which relate to case numbers one and two.  Lastly, we 
address the application of tax on the fees associated with case number three. 
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“ITEMS NOT BILLED (INVOICED) TO CUSTOMERS BY ETC: 

“I. License of Computer Software: 

“ETC will install and furnish computer software to their customers located in 
California but will not charge a license fee or maintenance fee.  The charges are 
included in the fees listed . . . [below (i.e., the fees for ‘claims conversion,’ ‘one-
way transactions,’ ‘clearinghouse,’ and ‘archival’ fees)].  [W]ill any use tax be 
applicable for the computer software located in California?” 

A lease of tangible personal property in California is a continuing sale and 
purchase unless the lessor leases it in substantially the same form as acquired and 
has made a timely election to pay California sales tax reimbursement or use tax 
measured by the lessor's purchase price of the property.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1, Reg. 1660(c)(2).)  When the 
lease is a continuing sale and purchase because either or both of the foregoing 
conditions are not satisfied, the lease is subject to use tax measured by rentals 
payable. (Reg. 1660(c)(1).)  The lessee owes the tax and the lessor is required to 
collect it from the lessee and pay it to this Board.  (Rev. & Tax. Code §§ 6202, 
6203, 6204; Reg. 1660(c).) 

We assume that ETC manufactures the software it provides to its customers and 
that it provides this software to its customers in tangible form (i.e., ETC either 
provides its customers with floppy disks or installs the software into the computer 
hardware it provides to its customers).  We further assume that ETC’s customers 
are required to return this software to ETC upon the termination of any 
agreement(s) between the parties.  Since you state that the charges for providing 
this software to ETC’s customers are included as part of the other fees ETC 
charges its customers, we regard ETC as leasing tangible personal property to its 
customers not in substantially the same form as acquired.  This means that tax 
applies to the rentals payable on this software and this tax must be separately 
stated on each customer’s invoice.  (Regs. 1660(c)(1), 1686(a).)  ETC is required 
to collect this tax from its customers and pay it to this Board.   

“II. Computer Hardware: 

“ETC will lease computer hardware from vendors.  The equipment will be leased 
exempt from sales tax because Texas has ruled that the processing of insurance 
claims is taxable in the State of Texas.  ETC will ship the equipment to customers 
located in various states. 
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“Although ETC may furnish computer hardware and scanners to their customers 
located in your State, the sales invoice will not list a charge for this equipment. 
The charges are included in the fees listed above.  [W]ill any use tax be 
applicable to the rental fees charged to ETC by the owner of the equipment 
located in California? 

“Can ETC pass the tax along to the customer and identify the use tax on their 
sales invoice?” 

As set forth above, a lease of tangible personal property in California is a continuing sale 
and purchase unless the lessor leases it in substantially the same form as acquired and has made 
a timely election to pay California sales tax reimbursement or use tax measured by the lessor’s 
purchase price of the property. Similarly, a sublease of tangible personal property is a 
continuing sale and purchase subject to use tax on the rentals payable from the sublease unless 
the subleased property is leased in substantially the same form as acquired and the prime lessor 
paid California sales tax reimbursement or use tax measured by the purchase price of the 
property, or California use tax is paid on the rental receipts derived under the prime lease or any 
prior sublease. (Reg. 1660(c)(5).) 

ETC’s customers are the sublessees of the computer equipment that ETC leases from its 
vendors for the same reasons we regard ETC as leasing software to its customers as discussed 
above. That is, you state that the charges for this hardware are included as part of the other fees 
ETC charges its customers and we assume that ETC’s customers are eventually required to 
return this hardware to ETC upon the termination of any agreement(s) between the parties.  We 
further assume that ETC or its vendors did not pay California sales or use tax with respect to the 
leased property. Under these facts, ETC’s sublease of the equipment is a continuing sale and 
purchase. Tax therefore applies to the rentals payable on this hardware and must be separately 
stated on each customer’s invoice.  (Regs. 1660(c)(1), 1686(a).)  ETC is required to collect this 
tax from its customers and pay it to this Board. 

“ITEMS BILLED (INVOICED) TO CUSTOMERS BY ETC: ...” 

“A. Claims conversion fee 

“This is a fee charged to the customer for scanning the healthcare claim form and 
creating an electronic image which is stored on the customer’s computer.  The 
image is then transmitted to ETC and finally to the payor of the claim.  ETC 
would invoice their customer for this service on a per claim basis.  This fee 
includes data analysis and reporting. 

“This would apply to cases 1 and 2 above.... 

“.... 
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“D. Archival fee 

“This is a fee ... charged to the customer [for] converting the claim from an 
electronic image to a CD.  The CD is sent to the customer located in California. 

“This revenue is applicable to cases 1, 2, and 3 above.  Please address each of 
these cases in your response.” 

California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property inside this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) This tax is imposed on the retailer who may collect reimbursement 
from its customer if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1; Reg. 1700.)  When 
sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price of property purchased from a 
retailer for the storage, use or other consumption of that property in California.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6201, 6401.) This tax is imposed on the person actually storing, using, or otherwise 
consuming the property.  (Rev. & Tax. Code § 6202.) A retailer engaged in business inside this 
state is required to collect this tax from its customers and remit it to this Board.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6202, 6203.) Taxable gross receipts or sales price generally include all amounts 
received with respect to the sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or 
expense of the retailer passed on to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion. 
(Rev. & Tax. Code §§ 6011, 6012.) 

Regulation 1502 (copy enclosed) explains the application of tax on activities involving 
data processing and related matters.  Regulation 1502(d)(1) provides that tax applies to the 
conversion of customer-furnished data from one physical form of recordation to another unless 
the contract is for the processing of customer-furnished information.  “Processing of customer-
furnished information” means the developing of original information from data furnished by the 
customer and generally includes such processes as summarizing, computing, extracting, sorting 
and sequencing. (Reg. 1502(d)(5)(A).) 

In cases one and two, we understand that ETC:  1) receives either an electronic or 
physical claim from its customers; 2) converts or reformats the claim to the proper format for the 
ultimate payor of the claim; 3) transmits the converted or reformatted claim to the appropriate 
insurance company (payor) for processing; and, 4) provides its customer with a copy of the 
claims it processed in a CD-ROM format.  ETC charges its customers a “claims conversion fee” 
which includes “data analysis and reporting” and an “archival fee” for the providing of a copy of 
the claim on CD-ROM.  We assume that the “data analysis and reporting” consists of the 
summarizing or extracting of information from customer-furnished claim forms for inclusion in a 
report wholly separate and apart from the CD-ROM provided as part of ETC’s archival fee. 
Under these facts, tax does not apply to ETC’s charges for claims conversion since that fee 
represents a charge for the processing of customer-furnished information.2  Tax does, however, 
apply to ETC’s archival fee since it is only converting a claim from an electronic image to a CD-

2  Tax does not apply to this fee only to the extent that any portion of this fee is not part of the rental receipts from 
the lease of the computer hardware or software as discussed above. 
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ROM and then selling that CD-ROM to its customers.  Sales tax applies to this fee where the 
sale of the CD-ROM takes place inside this state and there is some local participation in the 
transaction by ETC. (See Reg. 1620(a)(2)(A).) When sales tax does not apply, use tax is 
imposed on the sales price of the CD-ROM.  ETC must collect that amount from its customers 
and pay it to this Board. 

“B. One-Way transaction fee 

“This is a fee charged to the customer for transmitting the claim from ETC to the 
payor. 

“This revenue would apply only to case 3.  Please address this case in your 
response. 

“C. Clearinghouse fee 

“This is a fee charged to the customer for transmitting claims from the customer 
to ETC, repricing the claim and transmitting the claim to the payor.  This fee 
includes data analysis and reporting. 

“This revenue item would apply only to case 3.  Please address this case in your 
response. 

“D. Archival fee 

“This is a fee ... charged to the customer [for] converting the claim from an 
electronic image to a CD.  The CD is sent to the customer located in California.   

“This revenue item is applicable to cases 1, 2, and 3 above.  Please address each 
of these cases in your response.” 

We understand in case three that ETC:  1) receives customer information already 
in an electronic format; 2) converts or reformats the claim to the proper format for the ultimate 
payor of the claim; 3) transmits the converted or reformatted claim to the appropriate insurance 
company (payor) for processing; and, 4) provides its customer with a list of the claims it 
processed in a CD-ROM format.  Under these facts, we regard ETC’s operations in case three 
similar to those of case one.  That is, we assume that the “clearinghouse fee” is similar to the 
“claims conversion fee” in that ETC summarizes or extracts information from customer-
furnished claims for inclusion in a report wholly separate and apart from the CD-ROM provided 
as part of ETC’s archival fee.  As such, tax does not apply to ETC’s clearinghouse fee since that 
fee represents a charge for the processing of customer-furnished information.  Tax does, 
however, apply to ETC’s archival fee since it is only converting a claim from an electronic 
image to a CD-ROM and then selling that CD-ROM to its customers.  Finally, tax does not apply 
to ETC’s “one-way transaction fee” since this fee only relates to the electronic transmission of a 
claim from ETC to the payor.  (See Reg. 1502(f)(1)(D).) 
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We hope this answers your questions.  If you have any further questions, please 
write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Tax Counsel 

WLA:rz 

Enclosure: Reg. 1502 

cc: Out-of-State District Administrator - (OH) 


