
State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 120.0100 

To: Los Angeles – Dist. Prin. Aud. (JTQ) Date: March 20, 1968 

From: Tax Counsel (GAT) 

Your memo of May 3, 1967 to Headquarters – Principal Auditor, concerning the operations of 
“W” has been referred to the undersigned for reply.   

The specific question raised in the memo was whether the operations of “W” in processing 
business data for “S” constitute taxable fabrication or processing of tangible personal property or 
whether such operations constitute a nontaxable service.   

It is our understanding that “S” entered into an oral agreement with “W”, pursuant to which “W” 
agreed to process “S”’s business data with the use of “W”’s electronic data processing equipment 
and to produce therefrom print outs of 

1. general ledger detail, 
2. accounts payable, 
3. accounts receivable, 
4. work in process, 
5. general ledger trial balance, 
6. customer contracts, 
7. sales reports, and 
8. miscellaneous control listings.   

Pursuant to the agreement, “S” made duplicate copies of its sales invoices, purchase invoices, 
journal entries and other business records and sent these duplicates to “W”.  When “W” received 
these copies, it transferred the data to cards by keypunch and then fed the cards into its electronic 
data processing equipment and produced the aforementioned print outs.   

Recently a conference was held at Headquarters concerning the establishment of guidelines for 
determining the application of sales tax with respect to the operations of computer service 
centers, data processing centers, or other business enterprises which may process data or engage 
in operations involving electronic data processing equipment.   
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It was agreed that when a computer service or data processing center enters into a contract with a 
client to process data by the use of a computer program, or through an electrical accounting 
machine using a wired plugboard program, the contract should properly be characterized as a 
service contract. Thus, if such a contract provides that the computer service or data processing 
center is to receive source documents from its client, keypunch data from such documents into 
cards, verify data, make corrections, feed punched cards into the computer and produce tab runs, 
billings, etc., the total charge is not subject to tax, notwithstanding the fact that each step is 
separately itemized and a separate charge made therefore.   

It was further agreed that where a computer service or data processing center enters into a 
contract with a client pursuant to which the center agrees solely to keypunch or keypunch and 
verify data from source documents to cards, such contact is one calling for the fabrication and 
sale of tangible personal property. Accordingly, charges for such work constitute taxable gross 
receipts.  Likewise, where they agree solely to reproduce punched cards, or to produce print outs 
in the form of printed labels, or to produce multiple copies of reports, their receipts from such 
operations constitute taxable gross receipts.   

Applying the foregoing guidelines to the operations performed by “W” for “S”, it appears to us 
that, in processing “S”’s data through its computer and producing the aforementioned print outs, 
“W” is utilizing a computer program or wired plugboard to process “S”’s data and produce 
reports. Accordingly, it is our opinion that “W”’s receipts from such operations do not constitute 
taxable gross receipts. 
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Now see Reg. 1502, enacted subsequent to this 
letter. SPJ 12/17/04. 


