
 

 
 

 

 

STATE OF CALIFORNIA 
 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

September 21, 1990 

Mr. M--- M--- 
W--- & F---
XXX --- Avenue 
--- ---, California XXXXX-XXXX 

Re: A--- S--- Incorporated 
SY – XX-XXXXXX 

Dear Mr. M---: 

This is in response to your letter dated August 28, 1990 regarding 
sales or use tax to the sale of certain computer software programs and other items. 

A--- S--- Incorporated develops applications computer software
software, which is sold to original equipment manufacturers (OEMs), consists of tw
common “kernel” which is identical for all users regardless of the hardwar
implementation portion which is unique for each type of hardware upon which 
operate.  

A--- licenses this software to OEMs under license agreements fo
hardware the OEMs sell to their customers.  A--- usually develops the entire kerne
implementation is developed either entirely by A---, entirely by the OEM, or j
kernel and the device implementation, if any, provided by A--- may be in sourc
object program format.  

The kernel and the device implementation generally become part
system software of the hardware and reside in a hard-wired control board inserted 
which is sold by the OEM.  The charge for the A--- software is not separately sta
made by the OEMs to their customers for the hardware which include the A--- soft

Under the license agreements, the OEMs pay A--- the following 
related to the hardware items containing the software sold or distributed by the
royalties may include any up-front advance and may be calculated under a variety
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non-recurring engineering fee for services, if any, provided by A--- in developing a device 
implementation; 3) a source license fee, if applicable, when A--- provides some or all of its software 
in source program format; and 4) a fee for distribution to end users of documentation provided by 
A--- in excess of a certain number of free copies.  

Under the license agreement, A--- provides to OEMs with updates to the kernel 
component of the software.  Sometimes these updates are provided for no additional charge and 
other times for a fee after an initial period.  A--- sometimes agrees to provide the OEMs up to a 
certain number of person hours of technical assistance at no additional charge to familiarize the 
OEMs’ personnel with the operations of the software and to help the OEMs develop their device 
implementations.  A--- also provides certain documentation of the software to the OEMs in 
connection with the license agreements at no additional charge in order to facilitate the development 
and use of the software by the OEMs.  

The programs are delivered by A--- under the license agreements on tangible 
personal property such as diskette, magnetic tapes, or erasable programmable read-only memory.  A 
federal copyright attaches to all programs, including software updates, delivered by A--- to the 
OEMs. The OEMs are entitled to make and use a limited number of copies of the software for 
internal purposes of the OEM. 

Discussion 

We agree that no sales or use tax applies to royalty payments or license fees or to 
any source license fee paid under the license agreement as relates to payments made for the right to 
reproduce and sell the copyrighted program.  (Reg. 1502(f)(1)(B).)  This is true regardless of the 
manner or formula for determining those royalty payments and license fees and regardless of 
whether the copyright program is transferred by way of a source program and/or an object program 
format. This is also true regardless of whether the OEM modifies the program and regardless of 
whether it is delivered in the form of systems software or hard-wired board which would be inserted 
into the OEM’s hardware. 

We agree that sales and use tax does not apply to non-recurring engineering fees 
paid by an OEM to A--- with respect to services rendered by A--- to develop software which is not 
part of a sale of tangible personal property.  (Reg. 1502(g).)  

We agree that sales and use tax does not apply to fees for software updates provided 
by A--- to an OEM under a license agreement when a copyright attaches to those updates and they 
are transferred solely in order for the OEM to sell copies of those updates. 

We note that sales or use tax will apply to a small portion of the items provided by 
A---.  Since you have not inquired about these, perhaps you realize they are subject to tax.  You 
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state that the OEM is permitted to make and use a limited number of copies of the software for 
internal purposes of the OEM.  I assume this means that the OEM has a right to copy the software 
for purposes of functional use by the OEM. The portion of the charge made by A--- which is 
attributable to this right of the OEM is subject to sales or use tax since this use does not come within 
the provisions of subdivision (f)(1)(B) of Regulation 1502 which provide that tax does not apply to 
transfers of copyrighted software which are transferred solely for the purpose of copying the 
software for sale.  You also state that A--- charges a fee for distribution to consumers of 
documentation in excess of a certain number of free copies.  This charge is subject to sales or use 
tax. 

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 

DHL:wak 
2474C 

bc: --- --- District Administrator 



 

 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

January 17, 1991 

Mr. M--- M--- 
Law Offices of W--- & F---
A Professional Corporation 
XXX --- Avenue 
--- ---, California XXXXX-XXXX 

Re: A--- S--- Incorporated 
SY – XX-XXXXXX 

Dear Mr. M---: 

This is in response to your letter dated January 3, 1991.  In a lette
21, 1990, I responded to your previous inquiry regarding the application of sales 
sale of certain computer software.  All software was federally copyrighted, a
acquired the right to sell the software after further development.  You ask
clarification of my letter:  

“The first sentence in the second paragraph of the Respo
indicates that A--- develops applications software programs. 
indicated in the Letter, A--- in fact develops applications 
systems computer software programs.  We would like y
assurance that the characterization of A---’s business or of 
software involved in its licensing arrangements with its OEM
systems rather than applications software in no way changes 
conclusions set forth in the Response.” 

“The first sentence in the fourth paragraph of the Respo
indicates that the kernel and the device implementation gener
become part of the operating system software of the hardware 
reside in a hard-wired control board inserted into the hardw
which is sold by the OEM. The Letter indicates that the kernel 
the device implementation become part of the operating sys
software of the hardware or resided in a hard-wired control bo
inserted into the hardware which is sold by the OEM.  We wo
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like your assurance that the correction of this fact in no way 
changes the conclusions set forth in the Response. 

In my letter, I stated: 

“We agree that no sales or use tax applies to royalty 
payments or license fees or to any source license fee paid under the 
license agreement as relates to payments for the right to reproduce 
and sell the copyrighted program.  (Reg. 1502(f)(1)(B).).  …This is 
also true regardless of whether it is delivered in the form of 
systems software or hard-wired board which would be inserted into 
the OEMs hardware.” (Emphasis added.) 

As indicated in the second sentence quoted above, the nontaxable conclusion of the 
first sentence quoted above applies also to systems computer software (that is, in addition to 
application software) as well as to software which will reside in a hard-wired control board (that is, 
in addition to software transferred by disk, etc.).  Thus, the characterization of the subject software 
as systems rather than applications software does not alter the conclusions set forth in my 
September 21, 1990 letter nor does the fact that the subject software may become part of the 
operating systems software or reside in a hard-wired control board.  

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 

DHL:wak 
0111E 

bc: --- --- District Administrator 


	STATE OF CALIFORNIA
	Discussion

	120.0053-2.pdf
	STATE OF CALIFORNIA


