

























STATE OF CALIFORNIA 
120.0013 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001 
TELEPHONE (916) 445-6450 

  March 12, 1992 

Ms. N--- K---
Accountant 
XXX Corporation 
XXXX --- ---
P.O. Box XXXX 
---, VT XXXXX-XXXX 

 SC OH XX-XXXXXX 

Dear Ms. K---: 

This is in reply to your November 6, 1991 letter regarding the application of sales tax to 
various transactions you listed. 

You sent a list of “products” and a space for us to indicate whether or not the charge for 
the product is taxable.  We cannot so indicate, because tax would apply or would not apply to 
charges for the product depending upon further facts.  However, we will provide a response to 
each of the transactions you noted.  If you need further information, please provide the facts of 
the specific transaction. 

“SOFTWARE 
 ------------------- 
 ‘Canned’ Software” 

Charges for canned software are subject to sales tax.  See Sales and Use Tax Regulation 
1502, Computers, Programs, and Data Processing, subdivision (f)(1). 

 “CONSULTATIONS/SEMINARS 
 ------------------------------------------ 
  CONSULTATIONS WITH OUR CLIENTS 

AND TRAINING SEMINARS HELD ON SITE 
  AND AT OUR OFFICES” 

If you merely consult with a client or provide training seminars and do not transfer 
tangible personal property in connection with the consultation or training, your charge is 
nontaxable. Your charges are taxable if the services are provided as part of the sale of tangible 
personal property. 
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 “SPECIAL PROGRAMMING 
 ------------------------------------- 

SPECIAL PROGRAMMING THAT IS DONE
  IN OUR OFFICES AND SENT TO CLIENTS VIA 

THE PHONE LINES USING A MODEM” 

If you provided information to a client by remote telephone modem, the charge is 
nontaxable. 

 “S/W MAINTENANCE 
 ------------------------------ 

A MONTHLY CHARGE BILLED TO OUR CLIENTS FOR  
  TELEPHONE SUPPORT AND PERIODIC UPDATES OF 
  SOFTWARE” 

The charge for the software maintenance contract is taxable.  If your customer cannot 
purchase the periodic updates without obtaining the consultation, the charge for the consultation 
is also taxable. If the purchaser is not required to obtain the consultation, the charge for the 
consultation is nontaxable. The charge for the maintenance remains taxable. 

 “INSTALLATION 
 ----------------------- 

THE PROCESS OF INSTALLING SOFTWARE  
AT OUR CLIENTS SITES” 

You did not describe what you mean by “installation” of the software.  A retailer’s 
charges for installing the tangible personal property sold are excludable from the gross receipts 
of the sale. (Rev. & Tax. Code § 6012, subd. (c)(3).)  However, the only charges which appear 
to be nontaxable installation charges beyond the simple task of inserting the software medium 
(disk, tape, etc.) into the computer is the testing of the program on the purchaser’s computer to 
insure that the program operates as required.  (Reg. 1502, subd. (f)(1)(E).) Tax applies to 
charges for keying data into the purchaser’s computer.  (Reg. 1502, subd. (b), Data Entry 
(Including Encoding) Input.)  

“FREIGHT 

  FREIGHT/SHIPPING CHARGES THROUGH COMMON 
CARRIERS BILLED OUT AT COST” 

Sales and Use Tax Regulation 1628, Transportation, provides the application of tax to 
freight charges. Generally, tax does not apply to separately stated charges for transportation 
from the retailer’s place of business or other point from which shipment is made directly to the 
purchaser, but the exclusion cannot exceed a reasonable charge for transportation by facilities of 
the retailer or the cost to the retailer of transportation by other than facilities of the retailer.  If the 
transportation is by facilities of the retailer, or if the property is sold for a delivered price, the 
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exclusion is applicable solely with respect to transportation which occurs after the sale of the 
property is made to the purchaser.   

“TELEPHONE 

CHARGES THAT ARE BILLED TO 
THE CLIENT TO RECOVER OUR TELEPHONE 
EXPENSES” 

Your charges to the client for your telephone expenses are includible in the gross receipts 
of your sale of tangible personal property to the client.  (Rev. & Tax. Code § 6012, subd. (a)(2).)   

 “TRAVEL 

  TRAVEL EXPENSES, INCURRED DURING VISITS TO  
OUR CLIENTS SITES THAT WE BILL OUT 

  AT  COST”  

Your travel expenses and any other expense you incur is includible in the gross receipts 
of your sale to the customer.  (Rev. & Tax. Code §  6012, subd. (a)(2).) 

 “HARDWARE MAINTENANCE 

A MONTHLY OR YEARLY MAINTENANCE CHARGE
  FOR REPAIRS TO HARDWARE.” 

We are enclosing a copy of Sales and Use Tax Regulation 1655, Returns, Defects and 
Replacements.  The application of tax to charges for replacement parts furnished pursuant to 
warranties is provided at subdivision (c).  Your charge for a mandatory warranty is includible in 
the taxable gross receipts of your retail sale of the tangible personal property.  Your charge for an 
optional warranty is not subject to tax. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 
Encs. 


