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110.0700STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

  December 22, 1952 

Your letter of August 21 

Dear --- --- ---: 

You inquire as to the application of the sales tax to purchases by a person engaged in the 
business of raising and selling tropical fish.  Your question directly concerns the application of the 
tax to purchases of fish food, medicine, breeding fish, and equipment for heating and filtering tanks.   

Section 6358 of the California Sales and Use Tax Law exempts from the sales tax gross 
receipts from sales of any form of animal life of a kind the products of which ordinarily constitute 
food for human consumption.  That section also exempts sales of feed for any form of animal life of 
a kind the products of which ordinarily constitute food for human consumption, or are to be sold in 
the regular course of business.  See also Sales and Use Tax Ruling 47 (copy enclosed). 

Accordingly, the sales tax does not apply to sales to you of feed inasmuch as that feed is for 
animal life to be sold in the regular course of business.  On the other hand, the sales tax does apply 
to your purchases of medicines and your purchases of breeding fish.  The sales to you of breeding 
fish are taxable in view of our understanding that tropical fish are not a form of animal life of a kind 
which ordinarily constitute food for human consumption.  Your purchases of tanks and other 
equipment are, of course, subject to the sales tax pursuant to Ruling 14, (copy enclosed). 

If you fee that you have over-paid to this Board, we would suggest that you file a claim for 
refund. No special form is required and it may be in the form of a letter.  It must be in writing and 
must state the specific grounds upon which the claim is founded.  Claims must be filed within three 
years from the last day of the month following the close of the quarterly period for whichever 
payment is made.   
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It facilitates investigating claims for refund if the claimant indicates the amount and periods 
involved. 

We are sorry that we temporarily mislaid your letter. 

Very truly yours, 

W. W. Mangels 
Assistant Counsel 
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