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Mr. & Mrs. P--- and E--- R--- 
P---’s Pet Shop, Inc. 
XXXX --- ---
--- ---, CA XXXXX 

Re: 	 Sales of Animal Feed 
SR -- XX XXXXXX 

Dear Mr. & Mrs. R---: 

This is in response to your letter dated September 25, 1995, in which you made several 
inquiries regarding the sale of  animal feed. 

You state that your business, P---’s Pet Shop Inc., which is open to the public, sells a 
variety of domesticated animals and pet products, including rabbit and chicken feed, to the 
general public. Your inquiries were generated by a customer who objected to the imposition of 
sales tax on rabbit pellets purchased as feed for a pet dwarf rabbit.  Your specific inquiries, 
which have been renumbered, are:  

“[1)] Is there a list of animals the State Board of Equalization considers ‘food 
animals’? 

“[2) Is] the sale of any type of animal feed used for what is normally considered 
‘food animals’ exempt from sales tax? 

“[3)] If the animal feed for ‘food animals’ is exempt, is the sale of the animal 
itself such as rabbits, chickens etc. exempt even though they may be purchased as 
domestic pets? 

“4) When is the retailer of animal feed required to obtain a ‘feed exemption 
certificate’ from the customer such as the one mentioned in Regulation 1587? 
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“5) Does the quantity of feed sold affect the exemption, for example are sales of 
bulk quantities presumed to be exempt while individual smaller packages are not? 

“6) If a customer provides the retailer with an exemption certificate, is the retailer 
relieved of the sales tax liability on the transaction? 

“7) If the [Regulation] 1587 exemption is available to retailers, how does the 
retailer prove to the State Board of Equalization, upon audit, that the exempt sales 
of animal feed were made?”   

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  A retail 
sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. 
Code § 6007.) When sales tax does not apply, use tax applies to the use of tangible personal 
property purchased from a retailer for use in California, unless the use is specifically exempt 
from tax.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) Revenue and Taxation Code section 6358 
exempts from sales and use tax the gross receipts from the sale of “any form of animal life of a 
kind the products of which ordinarily constitute food for human consumption” and “[f]eed for 
any form of animal life of a kind the products of which ordinarily constitute food for human 
consumption, or are to be sold in the regular course of business.”  

You have asked for a listing of animals that the Board Considers to be “food animals.” 
Regulation 1587 (copy enclosed) explains that “animal life of a kind the products of which 
ordinarily constitute food for human consumption” includes “cattle, sheep, swine, baby chicks, 
hatching eggs, fish and bees.” Board of Equalization Tax Tip Pamphlet 66, entitled “Retail Feed 
and Farm Supply Stores” (copy enclosed), additionally lists chickens, game birds, turkeys and 
rabbits as animals considered by the Board to be “food animals.”  While these lists are not all 
inclusive, they provide examples of animals typically considered to be “of a kind the products of 
which ordinarily constitute food for human consumption.”  If you have a question about a 
particular animal not included in the list above, please write again and identify the specific 
animal about which you inquire.   

The remainder of your inquiries concern the application of sales and use tax on sales of 
feed for any form of animal life of a kind the products of which ordinarily constitute food for 
human consumption.  As explained above, section 6358(b) specifically provides that “tax does 
not apply to sales of feed for food animals.”  This is true even if the feed is purchased for 
animals which ordinarily constitute food for human consumption but are kept for other  purposes 
such as laboratory animals or domestic pets.  This is illustrated by Business Taxes Law Guide 
(BTLG) Annotation 110.1070 (7/21/80) in which it was determined that: 
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“[t]he sale of feed for racing pigeons is exempt from tax because pigeons (squab) 
are animals of a kind the products of which ordinarily constitute food for human 
consumption.” 

Thus, so long as the feed is sold for “any form of animal life of a kind the products of which 
ordinarily constitute food for human consumption,” the sale will not be subject to sales or use tax 
regardless of whether or not the animal life or its products are actually used as food for human 
consumption. 

In the third inquiry you ask whether sales of  “food animals,” such as rabbits or chickens, 
are eligible for the exemption if the animals are kept as domestic pets.  BTLG Annotation 
110.0180 (10/11/50) explains that sales of rabbits are tax exempt even though used for laboratory 
purposes. This conclusion was based on the fact that “rabbits are animals of a kind the products 
of which ordinarily constitute food for human consumption..”  Similarly, so long as you sell an 
“animal of a kind the products of which ordinarily constitute food for human consumption,” the 
sale will not be subject to sales or use tax regardless of whether or not the animal or its products 
are actually used as food for human consumption. 

In response to the fourth inquiry, Regulation 1587(c)(1) explains that sellers of feed 
should obtain feed exemption certificates with respect to sales of feed that are customarily fed to 
both food and non-food animals (e.g., horses, dogs, cats, hamsters, tropical fish).  This regulation 
states that it is not necessary to obtain a feed exemption certificate under the following 
circumstances: 

“with respect to sales in small units (two standard sacks of grain or less and/or 
four bales of hay or less) of feed of a kind customarily used either for food 
production or other purposes (feeding work stock), or with respect to sales of feed 
that is specifically labeled by the manufacturer [as feed] for food animals.”   

The underlying rationale of this provision is the rebuttable presumption that such sales of feed 
products will be used in the production of meat, dairy or poultry products for human 
consumption.  Thus, in response to your fifth inquiry, sales of bulk quantities of feed specifically 
labeled by the manufacturer as feed for food animals are not required to be supported with a feed 
certificate exemption in order to be eligible for the exemption provided under section 6358(b). 
However, sales or use tax applies to sales of feed of a type customarily used for both feed and 
non-feed animals unless the sales either qualify as “small units,” as defined, or are supported by 
feed exemption certificates.  

Regulation 1587(c)(1) includes the suggested language that should be contained in feed 
exemption certificate.  Exemption certificates are valid only if complete, timely, and taken in 
good faith. For example, a feed exemption certificate issued for the purchase of large quantities 
of feed of a type normally used for both food and non-food animals would not rebut the 
presumption that the sale was not subject to sales or use tax, if the seller knew that the feed was 



Mr. & Mrs. P--- and E--- R--- -4- November 13, 1995 
110.0363 

to be fed to the customer’s race horses.  Under these circumstances, the seller would not be 
regarded as accepting such a certificate in good faith.  Your acceptance, in good faith, and 
retention of a timely filed feed exemption certificate will serve as evidence that the purchase was 
made in accordance with Regulation 1587. 

If you have any further questions, please feel free to contact this office again. 

Sincerely, 

Patricia Hart Jorgensen 
Senior Staff Counsel 

PHJ:cl 

Enclosures (Regulation 1587 & Pamphlet #66) 

cc: --- --- District Administrator 




