
 
 

 
 
 

 

 
 
 

  
          

 
 

  
 

 

 

 
 
 
 

 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 105.0122 

To: Mr. J. W. Cornelius April 26, 1991 
 Supervisor, Petition Section 

From: David H. Levine         ATSS 485-5550 
 Senior Tax Counsel (916) 445-5550 

Subject: Common Carrier Exemption 

This is in response to your memorandum dated February 28, 1991 regarding the 
application of the common carrier exemptions provided by sections 6366 and 6366.1 and 
Regulation 1593. 

The subject exemptions as relevant to this inquiry are for aircraft used as common 
carriers of persons or property under authority of the laws of California or the United States.  It 
has been the policy of the Petition Section to grant or deny assertions that aircraft are used as 
common carriers by reference to the guidelines established pursuant to Part 135 of the Federal 
Aviation Regulations (14 CFR § 135). You believe that all aircraft operators that engage in 
common carriage of persons or property for hire must receive certification from the Federal 
Aviation Administration pursuant to Part 135.  You note that Part 135.1 specifically excludes the 
subject rotorcraft flights from its purview as well as excluding some other flights. 

As you note, Regulation 1593 defines “common carrier” to include “any person who 
engages in the business of transporting persons or property for hire or compensation and who 
offers his services indiscriminately to the public or to some portion of the public.”  You also note 
that under this definition many of the flights excluded under Part 135.1 could qualify as common 
carrier flights but you also note that to qualify for the exemption the person must use the aircraft 
as a common carrier under the authority of the laws of this state or the United States. 
Specifically, you ask whether firefighting lights and external-load operations would qualify as 
common carrier flights under the Sales and Use Tax Law.  These flights are under authority of 
FAR Part 133, rotocraft external-load operations.  (14 CFR § 133.) The response below is in the 
context of an aircraft whose use is authorized pursuant to federal authority. 

The two basic conditions which must be met to qualify for exemption are that: the aircraft 
must be used as a common carrier; and that use must be under the authority of this state or under 
the authority of the United States.  That common carrier use must be defined as common carrier 
use under Regulation 1593. It need not be defined as common carrier use under federal law but 
rather must be specifically authorized by federal law.  The short answer to your question is that 
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aircraft will qualify for the exemption as long as the aircraft is used to transport persons or 
property for hire or compensation, the transportation is provided indiscriminately to the public or 
to some portion of the public, and that operation is authorized by federal law. 

In this case, the aircraft will qualify for the exemption if its use comes within the 
definition of common carrier use regardless of whether that use is authorized under Part 133, 
Part 135, or any other part of the Federal Aviation Regulations.  On the other hand, if aircraft is 
used in a manner qualifying as common carrier use under the definition set forth in 
Regulation 1593 but that use is not authorized by the Federal Aviation Regulations under which 
that person is certificated, then that use does not qualify as common carrier use for purposes of 
the exemption even if the person is otherwise authorized to operate pursuant to federal law (that 
is, use of aircraft in violation of a person’s certificate does not count as common carrier use when 
calculating whether the aircraft qualifies for the exemption). 

The problem appears to have arisen because of the incorrect belief that all common 
carriers must be certificated under Part 135.  I note that the provision in Part 135 that concerns 
you does not exclude from the definition of common carrier the subject activities but rather 
excludes those activities from coverage under Part 135.  As far as I can tell, Part 135 does not 
actually define common carrier activities but rather authorizes certain air taxi operations.  Other 
parts of the FAR also authorize operations that clearly qualify as common carrier operations. 
(See 14 CFR §§ 121, 125, 127, 129.) These parts do not define common carrier operations but 
rather define those operations which each part authorizes. 

In response to your specific question, firefighting flights and external-load operations 
qualify as common carrier use for calculation of whether the exemption applies provided: the 
flight will transport persons or property for compensation; those services are offered 
indiscriminately to the public or to some portion of the public; and the flights are authorized by 
the person’s FAA certificate. 
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