
 
 
 

 
 
 
     

  

  
 
 

 

 
 

  
 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 105.0090 

To: Mr. J. W. Cornelius Date: August 1, 1978 
 Supervisor, Petition Section 

From: David H. Levine 
 Senior Tax Counsel 

Subject: Common Carrier Exemption 

This is in response to your memorandum dated February 28, 1991 regarding the 
application of the common carrier exemptions provided by sections 6366 and 6366.1 and 
Regulation 1593. 

The subject exemptions as relevant to this inquiry are for aircraft used as common 
carriers of persons or property under the authority of the laws of California or the United States. 
It has been the policy of the Petition Section to grant or deny assertions that aircraft are used as 
common carriers by reference to the guidelines established pursuant to Part 135 of the Federal 
Aviation Regulations (14 CFR § 135).  You believe that all property for hire must receive 
certification from the Federal Aviation Administration pursuant to Part 135.  You note that 
Part 135.1 specifically excludes the subject rotocraft flights from its purview as well as 
excluding some other flights.   

As you note, Regulation 1593 defines “common carrier” to include “any person who 
engages in the business of transporting persons or property for hire or compensation and who 
offers his services indiscriminately to the public or to some portion of the public.”  You also note 
that under this definition many of the flights excluded under Part 135.1 could qualify as common 
carrier flights but you also note that to qualify for the exemption the person must use the aircraft 
as a common carrier under the authority of the laws of this state or the United States. 
Specifically, you ask whether firefighting flights and external-load operations would qualify as 
common carrier flights under the Sales and Use Tax Law.  These flights are under authority of 
FAR Part 133, rotocraft external-load operations.  (14 CFR § 133.) The response below is in the 
context of an aircraft whose use is authorized pursuant to federal authority.   

The two basic conditions which must be met to qualify for exemption are that: the aircraft 
must be used as a common carrier; and that use must be under the authority of this state or under 
the authority of the United States.  That common carrier use must be defined as common carrier 
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use under Regulation 1593. It need not be defined as common carrier use under federal law but 
rather must be specifically authorized by federal law.  The short answer to your question is that 
aircraft will qualify for the exemption as long as the aircraft is used to transport persons or 
property for hire or compensation, the transportation is provided indiscriminately to the public or 
to some portion of the public, and that operation is authorized by federal law.   

In this case, the aircraft will qualify for the exemption if its use comes within the 
definition of common carrier use regardless of whether that use is authorized under Part 133, 
Part 135, or any other part of the Federal Aviation Regulations.  On the other hand, if aircraft is 
used in a manner qualifying as common carrier use under the definition set forth in 
Regulation 1593 but that use is not authorized by the Federal Aviation Regulations under which 
that person is certificated, then that use does not qualify as common carrier use for purposes of 
the exemption even if the person is otherwise authorized to operate pursuant to federal law (that 
is, use of aircraft in violation of a person’s certificate does not count as common carrier use when 
calculating whether the aircraft qualifies for the exemption).   

The problem appears to have arisen because of the incorrect belief that all common 
carriers must be certificated under Part 135.  I note that the provision in Part 135 that concerns 
you does not exclude from the definition of common carrier the subject activities but rather 
excludes those activities from coverage under Part 135.  As far as I can tell, Part 135 does not 
actually define common carrier activities but rather authorizes certain air taxi operations.  Other 
parts of the FAR also authorize operations that clearly qualify as common carrier operations. 
(See 14 CFR §§ 121, 125, 127, 129.) These parts do not define common carrier operations but 
rather define those operations which each part authorizes.   

In response to your specific question, firefighting flights and external-load operations 
qualify as common carrier use for calculation of whther the exemption applies provided: the 
flight will transport persons or property for compensation; those services are offered 
indiscriminately to the public or to some portion of the public; and the flights are authorized by 
the person’s FAA certificate.   

DHL:cl 



 
 
 

 
 
 
     
 

 

  
 
 
 

 

 
 

  
 

 
 

 

 

 

 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 105.0090 

To: Mr. J. W. Cornelius May 14, 1991 
 Supervisor, Petition Section 

From: David H. Levine 
 Senior Tax Counsel 

Subject: Common Carrier Exemption 

In a memorandum dated April 26, 1991, I responded to your inquiry regarding the 
application of the common carrier exemptions provided by sections 6366 and 6366.1 and 
Regulation 1593. It has now come to my attention that the subject of your inquiry was also the 
subject of much wrangling a number of years ago, and I believe that some further discussion in 
the context of my April 26 memorandum is appropriate.   

In your inquiry, you noted that, with the exception of ferry flights made in connection 
with an otherwise qualifying common carriage flight, ti had been the policy of the Petition 
Section to grant or deny claims for common carrier exemption using the guidelines established 
pursuant to FAR Part 135.1. In my memorandum, I concluded that operating pursuant to 
Part 135 was not a requirement for the exemption from California Sales or Use Tax.  Rather, I 
concluded that: the aircraft must be used as a common carrier; and that use must be under the 
authority of this state or under the authority of the United States.  This was the main focus of my 
memorandum and remains the applicable rule.   

Your inquiry was specifically in the context of firefighting flights and external load 
operations. Since the main focus of my memorandum was to clarify that an aircraft operated 
pursuant to some Part other than 135 could still qualify for the common carrier exemption, my 
reference to firefighting flights was conclusionary.  I stated that the firefighting flights and 
external load operations will qualify as common carrier use provided: the flight transports 
persons or property for compensation; are offered indiscriminately to the public or to some 
portion of the public; and the flights are authorized by the person’s FAA certificate.  Again, these 
conclusions remain applicable, but a bit more discussion would have been helpful.   
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When a person provides carriage for firefighters from Point A to Point B, that flight 
qualifies as a common carrier flight if meeting the other requirements.  Similarly, if that person 
provides carriage of firefighting supplies picked up at Point A and delivered to Point B, that 
flight also qualifies as common carrier flight if meeting the other requirements.  On the other 
hand, if that same person carries water in its aircraft from Point A and drops the water on a fire at 
Point B, we would not regard that flight as qualifying as a common carrier flight.  That is, we do 
not regard such a flight as for the purpose of transporting persons or property for compensation 
but rather as a flight to provide the service of firefighting.  The same analysis would apply, for 
example, to cropdusting.  Even though the aircraft carries the dusting material from one point to 
the location of the fields, we do not regard such a flight as for the purpose of transporting 
property for compensation.  Rather, we regard that flight as for the agricultural service of 
cropdusting. Such a flight does not qualify as a common carrier flight.   

If you have further questions on this subject, feel free to contact me.   

DHL:cl 

bc: Mr. Donald J. Hennessy 


