
	 

	 

	 

State of California Board of Equalization 
              Legal Division (MIC:82) 

M e m o r a n d u m 
100.0111 

To: San Francisco – Audit (DC) Date: November 17, 1982 

From: Headquarters – Legal (RLD) 

Subject: Commercial Artist Sketch Layouts. 
Re: Mr. K--- B--- (No Permit) 

This is in reply to your August 25, 1982 memorandum regarding the application of tax to 
sales of catalog layouts. 

Mr. K--- B---, a commercial artist, designs catalog page layouts in the form of rough 
sketches for the ---. M--- Co.  Mr. B--- keeps the original sketches and gives copies of the 
sketches to the copywriter, typographer, photographer, and paste-up person to use in designing 
and preparing the final advertisement.  Each of such persons are under separate contracts with 
Magnin. We understand that the copies are not returned to Mr. B---. 

Given the above information, you asked: 

“1) Is artist’s layout sketches considered tangible personal property that would 
be subject to sales tax as a sale?” 

Yes, it is our opinion that the sketches you sent for us to review are specifically covered 
by Sales and Use Tax Regulation 1540(c), which provides: 

“Commercial Artists and Designers.  The tax applies to the entire amount charged 
by commercial artists or designers for items of tangible personal property such as 
drawings, paintings, designs or sketches transferred to the client, whether or not 
the property is suitable for display or is useful for actual reproduction by 
photomechanical or other processes. 

“Tax does not apply to separate charges for preliminary art as defined in 
(b)(4)(A).” 
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The sketches do not qualify as preliminary art, because the artist does not prepare the 
sketches solely to demonstrate an idea to M--- for approval before the artist prepares finished art. 
Rather, the sketches are the artist’s finished art. 

“2) Does artists transaction constitute a sale or lease under the above 
circumstances?” 

The artist’s transfer of possession of the sketches or copies of the sketches, for a 
consideration, is a sale for sales and use tax purposes. 

We are returning the enclosed sketches for your files. 

RLD:jw 

Enclosures 


