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──────── 

BURTON W. OLIVER
 Executive Director Ms. R--- A--- H---


Controller 

E--- P---

XXXX XX ---

---, CA XXXXX 


Re: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. H---: 

This is in reply to your June 24, 1994 letter regarding the application of sales tax to your 
sales of newspapers and periodicals. 

You asked whether the delivery requirements are the same for newspapers and 
periodicals as they are for printed sales messages in order for the sale of the newspapers and 
periodicals to be exempt.  No, the delivery requirements are different. 

There are two Revenue and Taxation code sections that provide exemptions for the sale 
of newspapers and periodicals. The sections are: 

“6362.7.  There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross 
receipts from the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state, 
of tangible personal property which becomes an ingredient or component part of 
any newspaper or periodical that is distributed without charge and regularly 
issued at average intervals not exceeding three months, and any such newspaper 
or periodical. 

“(b) There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross receipts 
from the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state, of 
tangible personal property which becomes an ingredient or a component part of 
any periodical regularly issued at average intervals not exceeding three months, 
and any such periodical, that is sold by subscription and delivered by mail or 
common carrier. 



  
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Ms. R--- A--- H--- -2- August 11, 1994 
385.0210 

“(c) For purposes of this section, 'periodical' means any publication that appears 
at stated intervals at least four times per year, but not more than 60 times per year, 
each issue of which contains news or information of general interest to the public, 
or to some particular organization or group of persons.  Each issue must bear a 
relationship to prior or subsequent issues with respect to continuity of literary 
character or similarity of subject matter, and there must be some connection 
between the different issues of the series in the nature of the articles appearing in 
them.  Each issue must be sufficiently similar in style and format to make it 
evident that it is one of a series.  The term does not include printed sales 
messages, shopping guides, or other publications of which the advertising portion, 
including product publicity, exceeds 90 percent of the printed area of the entire 
issue in more than one-half of the issues during any 12-month period. 

“6362.8.  (a) There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross 
receipts from the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state, 
of tangible personal property that becomes an ingredient or component part of any 
newspaper or periodical regularly issued at average intervals not exceeding three 
months, or any such newspaper or periodical. 

“(b) This section shall apply only with respect to any of the following: 

(1) Any newspaper or periodical that is published or purchased by an 
organization that qualifies for tax-exempt status under Section 
501(c)(3) of the Internal Revenue Code and is distributed to the 
members of the organization in consideration of payment of the 
organization's membership fee, or to the organization's contributors. 

(2) Any newspaper or periodical that is published by an organization 
that qualifies for tax-exempt status under Section 501(c)(3) of the 
Internal Revenue Code and does not receive revenue from, or accept, 
any commercial advertising. 

(3) Any newspaper or periodical distributed by a nonprofit 
organization for which both of the following apply: 

“(A) Distribution is to any member of the nonprofit organization in 
consideration, in whole or in part, of payment of the organization's membership 
fee. 

“(B) The amount paid or incurred by the nonprofit organization for the cost of 
printing the newspaper or periodical is less than 10 percent or the membership fee 
attributable to the period for which the newspaper or periodical is distributed.” 
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Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1541.5, Printed Sales Messages, and 
proposed Sales and Use Tax Regulation 1590, Newspapers and Periodicals, for your further 
information. 

As you can see, the exemption provided by section 6362.7, subdivision (b), for the sale of 
periodicals by subscription has a critical delivery requirement.  Under that exemption, the sale of 
periodicals that are sold by subscription is exempt only when the seller of the periodical delivers 
them to the subscribers by mail or common carrier.  If you sell periodicals to a publisher, you are 
not required to deliver the periodicals to the publisher by common carrier, and you are not 
required to deliver the periodicals to the subscribers.  Rather, a publisher who makes exempt 
sales of periodicals by subscription may issue an exemption certificate or a resale certificate to 
you, and you may deliver the printed matter to the publisher by any means.  Section 6362.7 
requires the publisher to deliver the periodicals to the recipients by mail or common carrier in 
order for the publisher's sale to qualify as exempt. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:plh 

Enclosures - Regulation 1541.5 

Proposed Regulation 1590 


cc: --- District Administrator - -- 


