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From: Gordon P. Adelman 
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Subject: Effective Date of Payment 

 
 

In your memorandum dated September 11, 1990 you inquired as to the effect of two 
recent bankruptcy cases on Section 11002, Government Code: regarding the effective date of 
payment of funds to the Board. The two cases are In re Paul v. State Board of Equalization, 
decided May 12, 1988 in the USBC, Eastern District of California, and In re Caldwell (Sanwa 
Bank California) v. State Board of Equalization, decided February 16, 1990 in the USBC, 
Central District of California.  
 

Government Code Section 11002 provides in part that funds are "deemed received on the 
date shown by the post office cancellation mark stamped upon the envelope containing the 
remittance…” The two cases hold that service of a Notice or Levy by the Board transfers 
ownership in the funds levied upon co the Board as of the date of service. You see an apparent 
conflict between the statute and the cases.  
 

I do not see a conflict, The Paul and Caldwell cases involve (1) a question of whether 
funds levied upon by the Board before a petition in bankruptcy is filed become part of the estate 
and (2) whether the automatic stay provided by 11 U.S.C. § 362 conceals and applies to the 
service of the Notice of Levy.  
 

The Paul case held that the funds levied upon by the Board two days before the 
bankruptcy petition was filed never became part of the bankruptcy estate because ownership was 
transferred to the Board at the time the levy was served. The decision distinguishes Sections 
6757(a) and 6703, Revenue and Taxation Code, from Sections 6796 et seq., where seizure and 
sale occur but the taxpayer retains an interest in the property until title passes.  
 

The Caldwell case reached the same conclusion and denied application of the automatic 
stay since the stay can only apply to debtors and property of the bankruptcy estate. Since 
ownership transferred to the Board upon service of the levy, the funds were never part of the 
estate and the automatic stay cannot apply to those funds.  



Section 11002, Government Code, is not concerned with whether or not funds levied 
upon are part of a bankruptcy estate. The statute provides that receipt of funds required by law to 
be made to the Board on or before a specified date sent through the U. S. Mail is deemed 
received by the Board on the date postmarked. The taxpayer has relinquished control of the funds 
when the funds are posted in the mail.  
 

I understand that the situation that brought this issue to light involved a levy served on 
the bank. Before the bank transferred the funds to the Board, the taxpayer filed a petition in 
bankruptcy. The bank did not release the funds to the Board until the Court ruled the funds were 
ours. The Court relied on the Paul and Caldwell cases. Meanwhile, the ten-day period for 
payment after levy had long elapsed and the question arose as co whether a lace payment penalty 
should apply.  
 

Since the Board had ownership as of the dace of service, a lace penalty cannot apply.  
 

If you have additional questions, please let me know.  
 
 
 
GPA: sr 
cc:  Ms. Vi Sawyer  

General Services Division  
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To: Legal - John Abbott Date: September 11, 1990 
 
 
 
 
 
From: P. A. Slater 
 
 
 
Subject: Effective Date of Payment 

 
 
Historically, the Board has used the postmark as effective date of payment of remittances as 
defined in Government Code Section 11002 (attached).  
 
Two recent bankruptcy cases, In Re Paul and In Re Caldwell found that service of a Notice of 
Levy transferred ownership in the funds levied upon to the Board as of the date of service rather 
than upon receipt of funds by the Board.  
 
It would appear that, in the case of remittances received via levy the effective date of payment 
should be the date or service. This Approach, however, appears to conflict with Section 11002.  
 
My choice is date or service. What is yours? 
 
 
 
PAS:sas  
Attachment  
cc:  San Jose - Bill Ryle  

Gary Evans  
 




