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 This is in reply to your November 19, 1992 memorandum regarding the application of 
sales tax to charge for pagers under the following facts you provided: 
 
 "A---  is in the business of providing pager services.  A--- indicates that in 

order to be competitive in the industry and to obtain customers for its services, 
it sells pagers at a discounted price.  The pagers, which would normally list for 
$XX.95, are discounted to $XX.95.  The pagers cost A--- $XX.00.  In addition 
to the separately stated charge for the pagers, the Service\Sale Agreement 
(sample copy attached) includes a set-up and processing fee of $XX.95 and a 
first and last months upfront fee for pager service.... 

 
 "Customers enter into a contract with A--- for pager service.  A--- sells a pager 

to the customer and collects the above fees.  A--- then contracts with a service 
provider to provide pager services to its customers.  The service provider 
charges A--- a monthly fee for providing the service.  A--- marks this fee up 
when it bills its customers.  Thus, A--- makes its profit from the marked up 
monthly service fee that it charges its customers.  Customers retain the pagers 
when service is discontinued.  A--- does not receive any remuneration (i.e., 
commissions, rebates, etc.) from the service provider, the pager manufacturer, 
or any other source.  Customers can cancel service at any time.  Customers can 
purchase the pagers at the advertised price of $37.95 even if they do not 
purchase the service (although we doubt that this happens very often).  
Customers can also purchase the service without purchasing a pager if their 
pagers use the same frequency as the service provider.  In such cases, the 
customer is only charged the standard $24.95 processing fee and the monthly 
service fees." 

 
 Given this information, A--- B--- requests an opinion as to the proper measure of tax.  
The sample copy of A---'s Agreement you sent shows the Agreement is for a month-to-month 
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basis.  The sample has prices entered in various boxes.  The box labeled "Equipment 
Purchase" shows $XX.95.  The box labeled "First Last" shows $XX.00.  We question whether 
A--- charges only $X.00 per month for its service such that it would charge only $XX.00 for 
the first and last monthly payments.  The box labeled "Credit"  shows $XX.00.  Apparently, 
A--- considers the $XX.00 credit as a discount on the sale price of the pager, and the sale 
price of the pager is $XX.95.   
 
 We disagree.  The Agreement shows the sale price of the equipment to be $XX.95.  
Tax should be computed on that amount, because there is no basis upon which to consider the 
gross receipts of A---'s sale as less than $XX.95.  The law presumes that all gross receipts are 
subject to tax until the contrary is established.  (Rev. & Tax. Code § 6091.)  A--- may sell its 
pagers at $XX.95, and that amount would be the taxable gross receipts of its sale.  However, 
the facts do not substantiate such a conclusion in this case.  The sale price stated on the 
Agreement is the correct measure for calculation of the sales tax.  (U. S. Lines v. State Board 
of Equalization (1986) 182 Cal.App.3d 529.) 
 
 Even if A--- rewords its Agreement to show a sale price of $XX.95 for the pager, we 
would not find that evidence alone as conclusive.  On the reverse of the Agreement, the 
"Conditions of Service and Charges" provides that the Agreement is governed by any terms of 
a "Tariff" or a "Conditions of Service and List of Charges" maintained in A---'s company 
offices.  We would need to review those applicable provisions before giving a definitive 
answer. 
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 This is in reply to your March 23 memorandum regarding the application of sales tax 
to charges by A--- B--- Connection for pagers. 
 
 As you may know, we wrote a memorandum to your section on January 4, 1993 
regarding A---'s transfers of the pagers to their customers.  At that time, A--- claimed that its 
sales price of the pager was $XX.95.  Then we did not believe A--- had presented sufficient 
evidence for us to conclude that the total sales price was $XX.95.  A copy of our 
memorandum is attached as part of the incoming correspondence from Mr. Joe Cohen. 
 
 A--- now claims that they sell their pagers for $XX.95.  That is still a question of fact. 
 The reverse side of A---'s agreement with its customer continues to refer to the "Conditions 
of Service and List of Charges" to which our January 4 memorandum referred.  Thus, there 
may be evidence to indicate a higher sales price.  However, for purposes of this opinion, we 
will assume that A--- merely charges its customers $XX.95 for the pagers; that is, A--- would 
provide a pager to a customer for $XX.95 and not require the customer to subscribe to the 
pager service. 
 
 Given that A--- pays approximately $70 for a pager and sells the pagers for 
approximately 25 percent of their cost, then we believe A--- B--- is the consumer of the 
pagers.  (Cf. Sales and Use Tax Reg. 1670, Gifts, Marketing Aids, Premiums and Prizes; 
Sales and Use Tax Annot. 495.0160.)  Accordingly, we believe that A--- B---'s measure of tax 
is the cost of the pagers. 
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